Logo
Vytlačiť túto stránku

Ochranári odmietajú tvrdenia lesníkov o zaujatosti

Správa TANAP-u odmieta tvrdenia riaditeľa ŠL TANAP-u Petra Líšku o vysokej neodbornosti alebo zaujatosti Správy TANAP-u.

"Informácie poskytnuté médiám od riaditeľa ŠL TANAP sa nezakladajú na pravdivých skutočnostiach a práve v období, keď v médiách zaznela informácia o dohode o neútočení medzi našimi organizáciami, považujeme tieto

vyhlásenia za provokáciu a neprimeraný útok na štátnu ochranu prírody," informoval hovorca Správy TANAP Juraj Švajda. Správa TANAP chce po porade s vedením Štátnej ochrany prírody SR reagova právnou cestou.

Správa TANAP-u podľa Švajdu k zásahu v Národnej prírodnej rezervácii Tichá dolina v súvislosti s podnetom LZ VLK pre Slovenskú inšpekciu životného prostredia v Košiciach nezaujala žiadne odborné stanovisko. Podľa ŠL TANAP-u mala Správa TANAP-u namieta aj poškodenie prirodzeného zmladenia na lesnej ceste a zničenie rozmnožovacích priestorov pre veľké šelmy, ako sú vlk, rys či medveď.

Slovenská inšpekcia životného prostredia zastavila konanie voči ŠL TANAP-u o údajnom porušení zákona o ochrane prírody a krajiny pri odstraňovaní kalamitného dreva pri uvoľňovaní lesných ciest v Tichej doline v júni minulého

roku. Podľa P. Líšku rozsiahle dokazovacie konanie vyvrátilo podozrenie, že ŠL TANAP-u pri sprejazdnení nespevnenej lesnej účelovej komunikácie zasiahli do biotopu národného významu bez súhlasu orgánu ochrany prírody.

Podnet na SIŽP podalo Lesoochranárske zoskupenia VLK.

(sita,15.12.2006)

Prečítané: 1904
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.