Logo
Vytlačiť túto stránku

Kompenzácie pre neštátnym vlastníkom v TANAP-e

Návrh kompenzácií neštátnym vlastníkom lesov v chránených územiach TANAP-u má by podľa TASR pripravený do marca 2007.

Tajomník Vládneho výboru pre obnovu a rozvoj Vysokých Tatier Martin Macharik vraj konštatoval, že systém kompenzácií je technickým predpokladom prijatia zonácie TANAP-u. Pôvodný termín jej prijatia bol 1. november 2006, čo sa nepodarilo aj s ohľadom na predčasné parlamentné voľby.

Zonácia predpokladá predchádzajúci súhlas aj neštátnych vlastníkov územia. Riaditeľ Štátnej ochrany prírody SR Ján Mizerák podľa TASR považuje za najoptimálnejšiu formu riešenia problému dlhodobý prenájom pozemkov štátom. Z ďalších možností spomenul zámenu pozemkov.

V súčasnosti existujú dva návrhy zonácie, ktoré sa rozchádzajú v názore na veľkos bezzásahovej A-zóny. Riaditeľ odboru manažmentu lesných zdrojov a lesníckej politiky Ministerstva pôdohospodárstva (MP) SR Pavel Toma v rozhovore pre TASR konštatoval, že do bezzásahovej zóny predpokladajú ochranári zaradi aj nepôvodné monokultúrne smrečiny.

"Viackrát sme ponúkli diskusiu o tom, že v prípade určitých manažmentových opatrení možno v horizonte 10 až 20 rokov tieto smrekové monokultúry rekonštruova, a tak postupne zväčšova bezzásahovú zónu... Predovšetkým treba poveda, o čo nám v Tatrách ide. Ak nám ide o zachovanie prírodných hodnôt, tak by sme mali zonáciu robi zodpovedne a do bezzásahovej zóny zaradi len územia, ktoré sú schopné samoregulácie," dodal P. Toma.

Prečítané: 1779
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.