Logo
Vytlačiť túto stránku

Akcia vrtuľník

Desiatky suchých a poškodených stromov, ktoré by mohli ohroziť vodičov jazdiacich cez Strečno, odstraňoval zo svahu pri ceste vrtuľník.

Vrtuľník nasadili do akcie na Strečno počas víkendu. Začínal lietať s východom slnka a zhruba do pol desiatej sa ponad cestu a rieku Váh so spílenými kmeňmi stromov otočil asi štyridsať ráz. Potom už jeho prácu prerušilo stupňujúce sa teplo. „Teplota ovzdušia stúpa, a preto je redší vzduch a klesá aj nosnosť vrtuľníka. Tým, že sa zdvíha teplota, mení sa aj termické prúdenie, fúka z každej dolinky, z každého rohu ináč a vtedy je pilotáž veľmi obťažná,“ priblížil pilot vrtuľníka Ľubomír Mick.

Pilot hovoril o nebezpečnej i náročnej práci, musel sa sústrediť na to, aby vrtuľník udržal na mieste, aby sa drevo nepohlo a nezasiahlo lesných robotníkov, ktorí ho pripevňovali na laná.

 

Niekedy vrtuľník letel s jedným kmeňom, inokedy ich mal zavesených na lanách pod sebou aj viac. „Závisí to od hmotnosti a vlhkosti stromu, keď je čerstvý a vlhký, vrtuľník zoberie len jeden kus, keď je suchý, tak zoberie aj dva–tri kusy,“ povedal Andrej Berešík z odštepného závodu Lesy SR Žilina.

 

Podnik sa pre najdrahší spôsob likvidácie kalamitného dreva rozhodol vzhľadom na frekventovanú cestu, ktorá nemôže byť dlho zatvorená. Dopravu zorganizovali tak, že cestu vždy na polhodinu uzatvorili a vtedy lietal po drevá vrtuľník. Následne, aby rozpustili kolóny, premávku spustili. Vodiči z obidvoch smerov, od Žiliny i Martina, stáli v zápche 30 minút.

 

„Sťahovanie dreva vrtuľníkom je finančne najnáročnejšie, ale v tomto prípade ide o tak extrémne strmý svah, že nemáme inú možnosť. Keby išlo len o ekonomický efekt, to drevo tam môžeme nechať, ale v tomto prípade ide hlavne o to, aby sme zamedzili problémom, ktoré by mohli vzniknúť,“ povedal hovorca štátneho podniku Lesy SR Vlastimil Rezek.

 

„Sú to suché stromy a mohli by nekontrolovateľne padnúť,“ dodáva Ján Vakula z odštepného závodu Lesy SR Žilina. Stromy boli totiž napadnuté lykožrútom a hnilobou. Hrozilo, že pri silnejšom vetre alebo pod náporom snehu sa zrútia na vozovku, ktorou denne prejde aj 30–tisíc vozidiel.

 

Stromy pri strečnianskej ceste už na vozovku spadli, a nie raz. Jeden padol priamo na auto pred dvoma rokmi v júni, našťastie posádka vyviazla bez zranení. Stromy padali aj počas tohtoročnej zimy, keď ich pováľal silný vietor, iné sa zvalili pod ťarchou snehu. Lesníci museli čakať na vhodné podmienky, aby popadané stromy mohli odpratať a zároveň vybrali aj ďalšie rizikové kusy, ktoré predchádzajúci víkend spílili a teraz odstránili pomocou vrtuľníka.

 

Zdroj: Pravda.sk

Prečítané: 893
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.