Logo
Vytlačiť túto stránku

Ústav ekológie lesa otvoril dvere verejnosti

Aj piataci zo Základnej školy na Jilemnického ulici vo Zvolene sa na chvíľu stali výskumníkmi.

Na čo slúži termokamera? Prečo sú včely a hmyz pre život na zemi dôležité a ako sa dá vidieť neviditeľné? Piataci zo Základnej školy na Jilemnického ulici vo Zvolene už odpovede poznajú. Počas Dní otvorených dverí tamojšieho Ústavu ekológie lesa Slovenskej akadémie vied sa totiž stali naozajstnými výskumníkmi.

 

Záujem piatakov najviac priťahoval prístroj na overovanie pravosti peňazí či termokamera. „Vôbec som nevedel, že môže existovať svetlo, ktoré dokáže na predmetoch ukázať veci, ktoré normálnym okom nevidíme. Je to pre mňa úplná novinka a veľmi sa mi to páči,“ prezradil Marek Krnáč (10). Tomáša Boďa zase fascinovala termokamera využívaná v lesníctve napríklad na rozpoznávanie chorých a zdravých stromov.

 

Žiaci si mohli overiť aj to, ako dokážu so zaviazanými očami rozpoznať chute a vône niektorých potravín. „Najväčší odborníci sú na sladkosti. To spoznajú do sekundy, o aký druh či typ suroviny ide, ale pri ovocí a zelenine si už takí istí nie sú,“ prezrádza jedna z doktorandiek ústavu Denisa Sedmáková. Svoje zmysly si overil aj piatak Andrej Karnas (10). „Zistil som, že to nie je také jednoduché, keď nevidím,“ hovorí Andrej. Jeho spolužiaka Patrika Paulovčíka zas očarili včely. „Nevedel som, ako vlastne med vzniká a ako sa vyrába. Poznám ho len v pohári, ako ho máme doma,“ priznáva piatak, ktorý využil príležitosť a vyskúšal si aj včelársku kuklu.

 

„Je dôležité, aby už deti vedeli, že život okolo nás je úžasný, no nemôžeme sa spoľahnúť iba na to, čo z neho poznáme vlastnými zmyslami a že musíme hľadať aj iné metódy vnímania a objavovania sveta,“ vysvetlila zámer Dňa otvorených dverí Ústavu ekológie lesa Slovenskej akadémie vied vo Zvolene doktorandka Mária Havašová.

(Zdroj: Plus jeden deň, 12.11.2014)

Prečítané: 885
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.