Logo
Vytlačiť túto stránku

Slanské lesy na pokračovanie

Štát nemá viac ako dva mesiace právničku v nekonečnej kauze Slanské lesy.

Od polovice marca leží na Najvyššom súde spis ku kauze Slanské lesy. So štátom sa súdi súkromná spoločnosť, ktorá si nárokuje 6,5-tisíca hektárov pozemkov v Slanských vrchoch na východe Slovenska. Prípad sa ťahá už neuveriteľných 16 rokov. A teraz opäť hrozí, že o kus zeme v hodnote 66 miliónov eur Slovensko príde. Pred 16 rokmi sa objavila súkromná firma Slanské lesy s konateľom Milanom Ičom. Ten tvrdí, že majetok v lesoch získal prevodom od potomkov grófa Károlyiho.
   Podpisy na listinách vraj neboli pravé a M. Iča spolu s ďalšími aktérmi obžalovali z falšovania verejnej listiny. Vlani stíhanie banskobystrický súd zastavil. Pár dní predtým senát priznal lesy do vlastníctva štátu. Nato však M. Ičo podal dovolanie na Najvyšší súd.
   Štátne lesy v spore zastupovala právnička Irena Sopková. Po vyhratom procese na krajskom súde skončila, pretože jej vypršala plná moc.

"Prípad som ukončila úspešne tak, že lesy sú opäť vo vlastníctve štátu. Kvôli kauze mi napadli syna a často sa mi vyhrážali. Teraz je na štáte, aby zabezpečil nového advokáta, aby nedošlo k zmene rozhodnutia," povedala Novému Času.
Slovensko v tejto miliónovej kauze zatiaľ nikoho na zastupovanie nemá. Súd Lesy SR dokonca už aj vyzval, aby sa k dovolaniu vyjadrili. "Proces výberu sme už začali," povedal hovorca Vlastimil Rezek. 

(Zdroj: Nový čas, 22.5.2014)

Prečítané: 1274
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.