Logo
Vytlačiť túto stránku

Urbárnicu sú zúfalí, zlodeji vytrvalí

Zlodeji dreva spôsobujú majiteľom lesov pod Tatrami niekoľkotisícové škody. Nad obcou Výborná zasahovali policajti, psovodi aj urbárnici. Akcia bola úspešná, no lesníci sú zúfalí.

      Belanskí policajti, psovodi a urbárnici sa stretli v lese nad obcou Výborná. Po krátkej porade sa rozdelili do niekoľkých skupín a začalo pátranie. Po pár minútach došlo hlásenie, že jedna partia bola úspešná. Chytili šiestich zlodejov s kusmi dreva. Natešení neboli ani z nás, ani z mužov zákona.
  
  Napokon z jedenástich chytených v priebehu iba troch hodín skončili dvaja v policajnej cele a ostatných neminula pokuta a čaká ich policajné vyšetrovanie. Úspech? Určite áno. No pre urbárnikov stále bezvýchodisková situácia. Stovky stromov totiž osadníci nasekávajú a tie následne vyschnú. Majitelia už prosia o pomoc. Sú zúfalí.
   Ján Slivinský (predseda urbáru Výborná):
   "Musíme dať hlavy dokopy. To sa nedá z lavíc riešiť, z inštitúcií. Tu musí byť vzájomná ochota chcieť riešiť tieto problémy."
  
   Pri dokumentovaní sa vyčísľuje iba škoda za sortiment, nie spoločenská hodnota dreva. Tá by bola podstatne vyššia. Tresty sú pre zlodejovi nízke. Urbárnici nechcú plniť zlodejmi väznice, ale situácia je v lesoch okolo osád pod Tatrami naozaj kritická. Policajti robia čo sa dá, ale nemôžu hliadkovať celé dni iba v lesoch. Podľa urbárnikov chýba systémové riešenie.
   Ján Slivinský (predseda urbáru Výborná):
   "Je to zúfalosť, lebo kus života sme dali tejto práci. A čo by sme mali mať do budúcna pekné, zelené lesy, tie lesy drasticky odchádzajú. Kedy to skončí?"

(Zdroj: JOJ, 30.1.2014)

Prečítané: 1279
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.