Logo
Vytlačiť túto stránku

Vianočné stromčeky z TANAP-u

   Aj v chránenom Tatranskom národnom parku už chystajú vianočné stromčeky. Jedličky, smreky, aj borovice. Spília však len tie, ktoré vyrástli v prehustenom poraste.

 

   Na niektorých miestach Tatranského národného parku vyrástli z prirodzeného zmladenia jedle a smreky nahusto. Lesníci ich musia prerezať a niektoré z nich možno skončia u vás v obývačke ako vianočné stromčeky. Vysvetľuje Peter Ježík z Lesov Spišská Belá v rámci TANAP-u.
   "Stromčeky, ktoré sú moc nahusto, uhynú. Nemajú možnosť rásť, aby nevyšli navnivoč, tak to prakticky využijeme. A uvoľníme aj tú jedličku tam. Aspoň tie krajšie, ktoré sa dajú, tak vyberieme a potešíme ľudí na Vianoce."
  
   Vianočné stromčeky z Tatranského národného parku sú v podstate exkluzívna záležitosť. Ako potvrdil Pavol Fabian zo Štátnych lesov TANAP-u z chráneného územia sa vyberie len limitované množstvo.
   "V podstate z takých, čo sú veľmi kvalitné, tak je to tak od dvesto do tristo kusov. Sú to smrek, borovica a jedľa. Veľa ľuďom stačí aj konárik. Si urobia pekne kytičky, je to voňavé."
 
   Nájdu sa aj takí, ktorí si v TANAP-e chcú vyrezať vianočnú jedličku takpovediac po vlastnej linke a načierno.
   Peter Ježík, Lesy Spišská Belá:
   "Stáva sa aj to, že niektorí ľudia sa neprídu opýtať a si idú svojvoľne do porastu. Pred vianočnými sviatkami pravidelne každý rok vykonávame ochranné služby aj proti krádežiam vianočných stromčekov."
 
   Tie stromčeky, ktoré neskončia ako ozdoba, sa dostanú do krmelcov lesnej zveri. Lesníci ich melú a pridávajú do špeciálnej kŕmnej zmesi s patentovanou receptúrou.
(Zdroj: Regina, 4.12.2013)

Prečítané: 1195
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.