Logo
Vytlačiť túto stránku

Jubileum Semenolesu

Semenoles so sídlom v Liptovskom Hrádku oslavuje 90-ku.

Liptovský Hrádok je tradičné lesnícke mesto a s prípravou osiva pre lesy Slovenska tu začali už pred 200 rokmi. Dnes sú jediným dodávateľom Štátnych lesov SR a tie ročne spotrebujú asi 20 miliónov sadeníc. Ďalších asi 7 miliónov ide pre majiteľov neštátnych lesov.

Ján Rak, riaditeľ odštepného závodu Semenoles:
   "Les vzniká aj prirodzeným zmladením, ale nedá sa všade prirodzene zmladzovať a tam nastupuje umelá obnova. Tá je bez nás nemožná."
  
   Pracovníci Semenolesu najskôr musia z vrcholkov stromov pozbierať šišky, z tých dostať semená a z nich vypestovať sadenice. Aj keď ide dnes už o 90-ročný podnik, majú na to najmodernejšie technológie. Konštatuje Ľubica Šmolková z Technickej univerzity vo Zvolene:
 "Zabezpečiť dostatok kvalitného osiva pre všetky lesy je dosť komplikovaná záležitosť vzhľadom na to, že nie každý rok je úroda semena. Treba ho správne spracovať, správne uskladňovať a vypestovať kvalitný sadbový materiál."
  
   Semenoles pritom obnovuje strojový park vo všetkých 12 škôlkarských strediskách po celom Slovensku. Podľa J. Raka je to jednoduchšie aj preto, že už nepatria jednotlivým lesným závodom, ale sú súčasťou hrádockého Semenolesu.
   Ján Rak, riaditeľ odštepného závodu Semenoles:
   "Lesné semenárstvo máme na vynikajúcej úrovni, ale výroba sadeníc ešte potrebuje dotácie na to, aby sme zmodernizovali spôsob pestovania."

 

OZ Semenoles patrí pod Lesy SR, štátny podnik pôsobiaci pod Ministerstvom pôdohospodárstva SR. Má 12 škôlkárskych stredísk lokalizovaných na území Slovenska s výmerou 200 ha produkčnej plochy a stredisko Lúštiareň. Zabezpečuje strategické zásoby semien lesných drevín najvyššej kvality a zodpovedá za rozvoj šľachtiteľskej činnosti a zachovanie genofondu lesných drevín.

Škôlkárske strediská sa špecializujú v produkcii voľnokorenných a krytokorenných sadeníc, z ktorých je 75 % určených pre našu potrebu a 25 % je predané domácim a zahraničným odberateľom. Popri produkcii semenáčikov lesných drevín sa venujeme aj pestovaniu a predaju okrasných drevín a rastlín, určených na zazeleňovanie.

Lesy SR, Odštepný závod Semenoles je členom ISF (International Seed Federation), ktorej členmi sú prevažne národné semenárske asociácie a semenárske spoločnosti, pochádzajúce z viac ako 70 vyspelých a rozvíjajúcich sa krajín  zo všetkých kontinentov.

(Zdroj: LSR, Regina, 30.9.2013)

Prečítané: 1111
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.