Logo
Vytlačiť túto stránku

Pralesy pod lupou

Výskum prírodných smrekových lesov v Karpatoch si dáva za cieľ rozlúsknuť ich históriu. Projekt zastrešuje Česká zemědelská univerzita. U nás sa na ňom podieľa Technická univerzita vo Zvolene.

Milan Saniga, Technická univerzita vo Zvolene:
   "Našou úlohou je dostať odpoveď protredníctvom metódy, ktorá nám umožňuje cez navŕtanie stromov identifikovať, či procesy ako sú veľkoplošné kalamity, boli aj v minulosti v rámci života smrekového pralesa.
  
   Na projekte sa spolupodieľa aj občianske združenie Prales. Skúmajú prírodné smrekové lesy vo Vysokých a Nízkych Tatrách, vo Veľkej Fatra aj na Orave. Dopĺňa projektový manažér združenia Marián Jasík.

 

Marián Jasík, projektový manažér, OZ Prales:
   "Tento výskum by mohol dať odpoveď ako lesy na konkrétnych lokalitách vznikali. Či napríklad zarastaním pasienkov alebo po nejakých väčších narušeniach."

   Podľa predbežných výsledkov výskumu ochranári tvrdia, že smrekové pralesy zásah človeka nepotrebujú.


   Juraj Vysoký, podpredseda OZ Prales:
   "V tých lokalitách, ktoré sme skúmali, sa potvrdilo, že tam nie je žiadna obava z toho, že ten les tam nebude naďalej existovať, že zanikne alebo že sa niečo stane. Tie lesy sa úplne bez problémov, prirodzene obnovia."
  
   Treba ich však striktne oddeliť od hospodárskych lesov, ktoré nemajú potrebné danosti na sebaobnovu. Na Slovensku pritom máme iba 0,5 % pralesov.

Juraj Vysoký, podpredseda OZ Prales:
   "Na Slovensku je približne 2 milióny hektárov lesov a z nich asi 10 000 hektárov pralesov."

(Zdroj: Regina, 17.9.2013)

Prečítané: 1358
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.