Logo
Vytlačiť túto stránku

Pokuta za nespracovanie kalamity

Mesto Veľký Šariš dostal pokutu 5000 eur za to, že po kalamite v roku 2009 neohlásili škody v lese a polámané stromy nevyťažili. Mesto si chybu priznalo. Proti rozhodnutiu sa však odvolalo.

   Ľadovcová a veterná kalamita v roku 2009 spustošila 7-hektárovú časť mestských lesov z 500 hektárovej výmery lesa. S likvidáciou dreva po kalamite sa pasujú ešte aj dnes, hoci podľa lesného zákona to mali stihnúť do pol roka po kalamite.

 

Miloš Urban, nový riaditeľ Technických služieb Veľký Šariš:
   "Nebolo to splnené, bolo potrebné požiadať obvodný lesný úrad o harmonogram pre ďalšie spracovanie. Nedošlo k tomu."
  
   Údajne sa do likvidácie následkov nepustili preto, že nenašli záujemcu o  poškodené drevo. Teda o vlákninu.

 

Miloš Urban: "Neboli vhodné podmienky na odber. Boli problémy v tom čase."

 

Milan Guľa, obvodný lesný úrad Prešov:
   "Čo sa týka hospodárenia s kalamitným drevom je to na obhospodarovateľovi lesa akým spôsobom ho spracuje, ako ho zužitkuje."

   O stoličku však pre neznalosť zákona nepríde nikto. Mesto má od konca roka 2010 nové vedenie a hovorí o zdedenej nepríjemnosti. Aktuálne ratujú časť borovicového lesa, dubové a bukové porasty už vyčistili. Žiaľ nečinnosť spôsobila aj šírenie nebezpečnej huby práve v borovicovom lese.

 

Miloš Urban:   "Čím došlo k nadmernému vývinu a šíreniu huby - pyknidovky beľovej, ktorá poškodzuje ihlice a spôsobuje poškodenie borovice na ploche 3,27 hektára."
  
   Obvodný úrad vymeral pre mesto pokutu len na spodnej hranici sadzobníka. Tá najvyššia je až 100 tisíc eur. Mesto sa však odvolalo, ako sa rozhodne odvolací orgán, teda obvodný lesný úrad, bude známe do konca augusta. Pokuta nepôjde z rozpočtu mesta, ale z kasy technických služieb.

(Zdroj: STV, 4.8.2013)

Prečítané: 1431
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.