Logo
Vytlačiť túto stránku

Rezervácia v Mestských lesoch

Budúcnosť časti bratislavského Lesoparku je otázna. Využitie oblasti v okolí prameňa Vydrice sú totiž rôzne predstavy.

Mesto ju chce vyhlásiť za bezzásahové územie, ochranári by si tam želali prírodnú rezerváciu a lesníci chcú v tejto lokalite naďalej aj ťažiť drevo.
  
   Viceprimátor Bratislavy zastavil ťažbu dreva v Mestských lesoch v okolí prameňa Vydrice. V tejto oblasti chcú totiž vyhlásiť bezzásahové územie. A to i napriek tomu, že územný plán v tejto lokalite už roky ráta s diaľničným tunelom pod Karpatmi. Či sa aj naozaj zrealizuje, je otázne.
   Ján Budaj (Zmena zdola), viceprimátor Bratislavy:
   "Chcem nájsť taký kompromis, ktorý spojí možnosť stavať tunel pod Karpatmi s tým, že malé územie práve na hrebeňoch Karpát budeme môcť navštevovať ako autentický karpatský les."
  
   Mestské lesy s týmto rozhodnutím rozhodne nesúhlasia.
   Vladimír Kutka, riaditeľ Mestských lesov v BA:
   "Bezzásahová zóna znamená to, že nemôžete spracovať popadané drevo, keď vám padne kalamita, tak tie kopy dreva tam budú ležať desiatky rokov. Takisto nemôžete ani zalesniť."
 
   Ochranári už v roku 2006 predložili lesníkom i vtedajšiemu vedeniu mesta projekt, v ktorom žiadajú v okolí prameňa Vydrice vytvoriť prírodnú rezerváciu. Tá má vyšší stupeň ochrany.
   Jaromír Šíbl, ochranca prírody:
   "Nebude to taká klasická rezervácia, ako sa niektorí možno obávajú, že tam bude zakázaný vstup verejnosti, práve naopak. Vstup verejnosti a rekreačné aktivity budú zachované prakticky v súčasnom rozsahu, no nebude sa tam rúbať drevo.
  
   Hoci bratislavské Mestské lesy majú tri tisíc hektárov, ochranári trvajú len na tejto lokalite. Podľa nich je najzachovalejšia v celom lesoparku. O všetkom by malo v najbližších dňoch rozhodnúť vedenie mesta.

(Zdroj: TA3, 11.6.2013)

Prečítané: 915
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.