Logo
Vytlačiť túto stránku

Smrečina dlhuje Lesom SR

Stosedemdesiat zamestnancov skrachovanej banskobystrickej firmy Smrečina Hofatex dostane v najbližších dňoch výpovede. Okrem nezamestnaných nechal za sebou skrachovaný podnik aj dlhy. Iba Lesom SR by mal zaplatiť 970 tisíc eur.

   Štátny podnik Lesy SR podľa poslanca Zsolta Simona dodával drevo Smrečine Hofatex napriek tomu, že mu zaň neplatila. Keby tak štátne lesy nepostupovali, k žiadnemu dlhu by nedošlo.
   Zsolt Simon (Most-Híd), poslanec NR SR:
   "Je problém, že štátne lesy, vedenie štátnych lesov dovolilo dodať 800 kamiónov, 20 tisíc kubíkov dreva do spoločnosti, ktorá zabudla zaplatiť štátnej firme. Je to verejné rozkrádanie štátneho majetku."
  
   Lesy tvrdenie odmietajú. V čase kedy začali dodávať drevo Smrečine, od júla minulého roka, nemala voči nim žiadne záväzky. Pohľadávky vznikli vlani v septembri.
   Vlastimil Rezek, hovorca š.p. Lesy SR:
   "Lesy SR zastavili dodávky do Smrečiny Hofatex a odvtedy nedostala Smrečina Hofatex ani triesku. Z tohto obdobia vznikol tento dlh, tých 900 tisíc. eur."
  
   Lesy podpísali zmluvu o odbere dreva so Smrečinou bez bankovej záruky, nakoľko išlo o ich najväčšieho a dlhoročného odberateľa.

Vlastimil Rezek, hovorca š.p. Lesy SR:
   "Lesy SR na krátkodobých zmluvách štandardne dávajú požiadavku bankovej záruky, pokiaľ bola v hre reštrukturalizácia podniku, tak sme si žiadali uplatniť záložné právo, ktoré sme mali voči pozemku v Čiernom Balogu v hodnote zhruba 300-tisíc eur. Nedošlo k dohode, pretože Smrečina pýtala za tento pozemok na základe nového znaleckého posudku 500-tisíc eur s čím sme nesúhlasili."

(Zdroj: STV, 3.6.2013)

Prečítané: 1491
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.