Logo
Vytlačiť túto stránku

V Betliari aj lanovkou

Do stromov vo vzácnom betliarskom parku sa už zahryzli motorové píly. Chlapi z popradskej firmy, ktorá vyhrala súťaž, začali spracovávať a odpratávať popadané stromy, ktoré má na svedomí marcová víchrica.

Podľa vedúcej oddelenia historickej zelene Múzea Betliar Brigity Nagyovej začali pilčíci ako prvé uvoľňovať chodníky. Oveľa náročnejšie to však bude v ďalšej fáze, firma plánuje použiť aj špeciálnu lanovku, ktorá sa používa pri ťažbe dreva v neprístupných lesoch. „Nepôjde teda len o klasickú ťažbu dreva, ale aj o využitie lanovky. Park je spolu s kaštieľom národnou kultúrnou pamiatkou a ide o to, aby sa pri ťažbe dreva čo najmenej zasiahlo do prírody v parku. Niektoré oblasti sú ťažšie prístupné, na druhej strane nemôžme do vzácneho parku pustiť ťažké stroje na všetky miesta,“ vysvetlila B. Nagyová. Dodala, že využiť sa dajú aj dve existujúce cesty, no pilčící musia dodržať pokyny pamiatkarov. Ak by firma spôsobila pri ťažbe nejakú škodu, musí ju nahradiť.

S používaním lanoviek v lese majú skúsenosti aj lesníci zo Štátnych lesov TANAP-u. „Lesné lanovky sú jednou z bežných technológií používaných pri približovaní dreva od pňa na sklad. Vhodné sú najmä na strmých svahoch, kde by kone alebo traktory mali problémy. Výhodné sú na miestach, kde je v ich dosahu veľa kmeňov buď po kalamite, alebo pri niektorých obnovných postupoch. Ich montáž je pomerne náročná,“ približuje využitie lanoviek námestník riaditeľa Štátnych lesov TANAP–u Marián Šturcel. O využití lanovky či iných technológií rozhoduje najmä charakter terénu, dostupnosť ťažšou technikou, hustota lesnej dopravnej siete, charakter ťažby a množstvo dreva v riešenom priestore. „Smeruje to najmä k optimalizácii nákladov a vplyvu na prírodné prostredie. Z ďalších približovacích technológií možno spomenúť okrem už známych koní aj rôzne typy traktorov, harvesterov, vývozné súpravy, ojedinele vrtuľníky,“ doplnil M. Šturcel.
   Firma, ktorá ťaží kalamitné drevo v Betliari, bude zaplatená podľa toho, koľko kubíkov kalamitného dreva vyťaží. To zatiaľ nie je jasné. Isté je len to, že silný vietor za sebou zanechal spúšť v podobe 1 125 vývratov a polomov. Zatiaľ sa nevie ani to, z akých zdrojov sa bude financovať ťažba. Niečo by malo múzeum dostať z poistenia.

(Zdroj: PRAVDA, 9.5.2013)

Prečítané: 890
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.