Logo
Vytlačiť túto stránku

Návrat losov do lesov

Na Slovensko sa vraj vráti los mokraďový. Toto majestátne zviera žilo na našom území už pred desaťtisíc rokmi. Pytliaci ho neskôr úplne vyhubili. Prinavrátiť pôvodnú zver do lesov sa snaží skupina nadšencov z Liptova.

   Stretnúť losa mokraďového na Slovensku je takmer nemožné. Na celom území ich je menej ako desať kusov. Jedného videli v Kráľovej Lehote, no stretnutie s človekom sa mu stalo osudným.
  
   Zmeniť žalostný počet losov na Slovensku by mal projekt, ktorý ich plánuje prinavrátiť do našich lesov. Losov najskôr umiestnia do takzvaných aklimatizačných zverničiek.

Stanislav Bystriansky, Klub lesov a priateľov lesov Liptova:
   "Následne ich plánujeme po označení GPS obojkami vypustiť do voľnej prírody.

No a monitorovať. A očakávame, že takto založia mikropopuláciu."

Ján Pavlík, Regionálna rozvojová agentúra Liptov:

   "Je to živočích, ktorý potenciálne v lesoch môže spôsobovať škody. Pri dajme tomu takých piatich jedincoch ohrozenie lesov je pomerne zanedbateľné."
 
   Návrat pôvodných zvierat do lesa vítajú aj poľovníci.
   Peter Plánovský, Klub histórie slovenského poľovníctva:
   "Keď sa nám podarilo introdukovať nepôvodnú poľnú zver ako je bažant, muflón, tak našu pôvodnú, ktorá tu historicky bola, by sme len uvítali."
  
   Los mokraďový váži približne šesťsto kíl a dorastá do výšky dva a pol metra. Na našom území žil už pred desaťtisíc rokmi, no pred tristo rokmi ho vystrieľali. Podobný osud takmer postihol kedysi aj jelene.
   Stanislav Bystriansky, Klub lesov a priateľov lesov Liptova:
   "Jelenia populácia prežívala na Slovensku len v malých populáciách v najhlbších lesoch. Bez pomoci človeka by možno v súčasnosti nebol kráľom našich lesov."

(Zdroj: STV, 3.1.2013)

Prečítané: 1646
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.