Logo
Vytlačiť túto stránku

Píly na východe nerežú

Píly v Bardejove sa už takmer rok nevedia dostať k drevu zo štátnych lesov. V ohrození sú najmä malý spracovatelia.

Tvrdia že o surovinu prišla po tom, keď štátne lesy začali predávať drevo najmä do Poľska. Vedenie lesov to považuje za demagógiu. Hlavným faktorom, ktorý naštartoval nespokojnosť majiteľov píl nielen v Bardejovskom okrese, ale na celom Slovensku, je vraj relatívny nedostatok ihličnatého dreva.
  
   Keď nie je drevo, nie je práca. Výsledkom je prepúšťanie a aj tí, čo ešte pracujú, končia neraz na pravé poludnie. Lesy ťažia, ale menej, preto aj menej predávajú. To, že by vedome vytláčali malých odberateľov dreva z Bardejova a vývoz do Poľska však odmietajú.
   Stanovisko Lesov SR:
   "Do zahraničia podnik vyviezol iba 1,9% z celkových dodávok. Vo vývoze navyše prevažovalo listnaté drevo, najmä buk, o ktorý je na Slovensku nízka záujem."

   Iný názor však majú dotknutí majitelia píl. Vraj vidia doslova na korbu každého nákladiaka.
   Podľa Mariána Mikláša, obchodného riaditeľa drevárskej firmy je odpoveď jednoduchá: Všetko sa vozí do Poľska, aspoň z nášho regiónu.
   Štefan Malec, majiteľ píly: "Ja sídlim priamo pred závodom, alebo lepšie povedané pred skladom v lesoch a vidím pravidelné prichádzanie a odchádzanie tej guľatiny."

Štátne lesy odporúčajú majiteľom píl z Bardejova, aby drevo v regióne nakupovali od neštátnych predajcov. Tí vlastnia takmer 70 % lesných pozemkov.

(Zdroj: STV, 3.11.2012)

Prečítané: 1273
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.