Logo
Vytlačiť túto stránku

Keď nie sú vytýčené hranice

Evidencia vlastníctva pôdy na katastroch nie je totožná so stavom v prírode, pretože hranice parciel, ktoré sú vedené buď už na listoch vlastníctva, alebo ešte na starých pozemnoknižných vložkách, nie sú reálne v teréne vytýčené. Píše sa v Pravde z 15. augusta 2012.

„Tieto parcely takto v podstate reálne ani neexistujú,“ vraví prezident Notárskej komory Karol Kovács. Ide o lány polí a pozemky, ktoré sú v katastroch vedené na registroch E. Považuje za otázne, či sa má zákaz drobenia v rámci dedenia, ale aj uzatvárania zmlúv vzahova aj na tieto pozemky. „Ich hranice v prírode vytýčené nie sú a pritom sám katastrálny zákon obsahuje ustanovenie, že údaje o výmere týchto parciel nie sú záväzným údajom katastra. Takto sa vychádza z nezáväzných a nehodnoverných údajov,“ vraví K. Kovács.

Úlohou notárov je, aby sa vlastníctvo k týmto nehnuteľnostiam previedlo na existujúce známe osoby. „Ak máme právne upravi vlastnícke vzahy a tie siahajú ďaleko do minulosti, zistíme, že právnych nástupcov po pôvodnom vlastníkovi je niekedy až niekoľko desiatok. Mali by sme absolvova niekoľko dedičských konaní. Všetkých účastníkov nie je možné predvola ani technicky, niektorí o usporiadanie vlastníctva nemajú ani záujem,“ vraví K. Kovács.

Tí, ktorí ešte žijú, ale ich pobyt nie je známy, môžu svoje údaje doplni v katastri nehnuteľností a doloži hodnovernými listinami nadobudnutie vlastníctva. V praxi sa však stáva, že niekto má aj listinu dosvedčujúcu, že niekedy v minulosti sa stal vlastníkom pôdy, ale tá neobsahuje jednoznačne také údaje, ktoré by svedčili v jeho prospech. Takúto listinu by správa katastra nemala podľa notárov prija a na jej základe zapísa vlastníctvo k pozemku do katastra. V takých prípadoch by bolo riešením vydanie notárskeho osvedčenia.

„Pokiaľ ide o osvedčenia o vydržaní, nutné je dodrža zákonom predpísaný postup, ktorý je upravený v Notárskom poriadku. Zákon predpisuje pre žiadateľa doloži vyhlásenie dotknutých vlastníkov alebo ich právnych nástupcov. Bez toho sa osvedčenie vyda nemá,“ vraví K. Kovács. „Potrebné je tiež vyjadrenie obce, v katastrálnom území ktorej sa dotknutá nehnuteľnos nachádza. Bez neho sa osvedčenie vyda nedá. Doloži treba aj vyjadrenie Slovenského pozemkového fondu alebo Lesov SR, teda právnickej osoby, ktorá spravuje majetok nezistených vlastníkov, to už povinné nie je, len v prípadoch, ak ide o nehnuteľnosti takýchto vlastníkov.“ Ak notár pochybí, nastupujú kontrolné mechanizmy, napríklad aj disciplinárne konanie.

   Podľa dostupných údajov bolo vydržaním usporiadaných vyše 100–tisíc právnych vzahov. Viac v Pravde.

(Zdroj: Pravda, 15.8.2012)

Prečítané: 1010
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.