Lesmedium

Ťarcha na lesných pozemkoch.

autor: aa
Na našej spoločnej nehnuteľnosti v časti lesných pozemkov, sa nachádzajú produktovody. Boli sme spoločnosť bez právnej subjektivity.Nebol k nim potrebný súhlas vlastníkov?

Nemali by byť tieto zaznačené na LV , ako ťarcha?

.

/ v dvoch prípadoch sa jedná o vysielače dvoch mobilných operátorov/

Nepatrilo nám majetkové vyrovnanie, alebo nájom?Nemáte niekto niečo podobné na svojich pozemkoch?

sekcia: Archívne fórum, 17.10 2015 20:18
autor: neznámy
je to rovnako aj u ponohospodarskej pody, pri prevode som uz robil 4 dodatok, pretoze po navrhu sa ako tarcha objavila na LV bud plynovod, potom elektrika, teraz tahali opticke kable atd, vsetko je zaevidovane na LV ako tarcha, suhlas vlastnika si to nevyzaduje, pri prevode, treba napr uviest ze ta tarcha sa berie na vedomie.

zakon presne neviem, v praci viem zistit ak by bolo treba, ale menit sa to nebude, ale riesit sa to aj tak neda, napr tie stlpy pod elektrickym vedenim tam boli vzdy akurat teraz sa to po novom eviduje na LV

mame tatkiez na urbarnom elektricke vedenie, stlpy su mimo urbarneho pozemku, ale pod vedenim nesmu rast stromy, tak cca na 15-20 m sirokom a cca 70 m dlhom pase je holina, robia to na zakazku sukromne firmy pre energetiku, maju povolenie, vlastnik alebo spravca moze akurat brat na vedomie, ale ked pridu a vidim ich tam tak aspon skontrolujem ci maju papiere v poriadku, a to je vsetko, vyrubane drevo (vacsinou agat do obvodu 20 cm) dam potom vycistit socialne slabsim..

viem ze bola snaha o to aby sa taketo pozemky odskodnili, napr vo forme prenajmu, ale ked si zoberiete len tie elektricke rozvody tak je toho cele slovensko a politici sa odvolavaju na verejny zaujem...
18.10 2015 11:39
autor: neznámy
Ak sa však niečo odlesňuje. aj keď je to vo verejnom záujme, tak vlastníkovi vždy patrila náhrada .Tak to bolo u nás aj v prípade výstavby R1.
Musí k tomu byť vypacovaný znalecký posudok, súhlas Poz. a lesného úradu, Trvalé , prípadne dočasné vyňatie z lesného fondu, taktiež musí byť odvod do fondov.
/Lesný zákon/ Preto si myslím, že aj v tomto prípade niečo také malo byť a možno aj bolo.
Čo sa týka ťarchy-elektrického vedenia, tak i k tomu sú presné zákony.
Je nárok na odškodné. Je tam stanovená istá doba od času, ak sa vlastník dozvie o tejto ťarche.
18.10 2015 14:11
autor: neznámy
stale je to lesny pozemok, stromy tam stale rastu, len po dosiahnuti urcitej vysky (aby pri poziari lesa neposkodili vedenie) tak sa to vyrubuje, ale tych 5 rokov kym to narastie to sluzi ako les, a drevo si nezoberu, nechaju tam

musim pozriet zakon ako je to tam sformulovane a ci ta nahrada tam patri, ale urcite viem ze to nebolo schvalene,

aa ak to chces do detailov, musim si zakon nastudovat
19.10 2015 5:44
autor: neznámy
režim podľa zákona o lesoch

1. Náhrada za obmedzenie vlastníckych práv patrí vlastníkovi alebo správcovi, ak vyňatím, obmedzením využívania alebo osobitným režimom hospodárenia dôjde k obmedzeniu vlastníckych práv (vyvlastnenie) Náhrada za obmedzenie vlastníckeho práva sa poskytne podľa tohto zákona, ak osobitné predpisy neustanovujú inak. Náhradu za obmedzenie vlastníckych práv je v primeranom rozsahu povinný vlastníkovi alebo správcovi poskytnúť ten, na koho žiadosť alebo návrh dochádza k obmedzeniu vlastníckych práv podľa 1. odseku. Náhrada za obmedzenie vlastníckych práv podľa 1. odseku sa poskytuje na základe dohody o určení výšky a spôsobe jej poskytnutia (tzv. dohoda o ujme) , ktorej návrh predkladá vlastníkovi alebo správcovi ten, na koho žiadosť alebo návrh dochádza k obmedzeniu vlastníckych práv.

2. Prevádzkovatelia líniových stavieb, ktoré boli vybudované na lesných pozemkoch do 31. augusta 2007, sú povinní usporiadať právne pomery k nim do 1. júla 2012.

3. Ak k rozhodnutiu o obmedzení využívania vydaného do 1. septembra 2005 nie je uzavretá dohoda o ujme, postupuje sa pri poskytovaní náhrady za obmedzenie vlastníckych práv podľa
bodu 1.

Navonok jednoduché, no prevádzkovatelia líniových stavievb to komplikujú svojim pohľadom a príslušnými zákonmi. Okresné úrady /lesné/sú pasívne, bez vôle či bez zubov. Ostáva na Vás, do akej miery sa budete dožadovať svojich práv. Súhlas vlastníkov mal byť a aj prípadný proces vyvlastňovania je režim, keď o tom vlastník vie. Ťarcha - vecné bremeno je záver a to, čomu by malo predchádzať vydanie rozhodnutia o obmedzení využívania okresným úradom a zmluva o vecnom bremene.

To či stromy môžu rásť v priestore produktovodu vyplýva z prílušného zákona. V príslušných zákonoch je riešené, čo v pásme ochrany môže , či nemôže byť /trvalé porasty/.
20.10 2015 9:25
autor: neznámy
Medium. za túto odpoveď ďakujem. Už som minulý týždeň podnikla v tomto smere isté opatrenia.
Stále zisťujem, že št. úradníci akoby boli vazalmi a robia iba to, čo im je robiť dovolené.
Ale rok 2012 už predsa dávno bol?
Začínam pomaly rezignovať. Všetkého , čoho sa dotknem je prinajmenšom na hranici zákona.V roku 2013 nám výbor rozdelil po istej čiastke každému vlastníkovi Poz. spoločenstva. Je normálne, ak predseda, alebo pokladník nevie povedať, o aké peniaze ide? Krátko predtým sa vystaval vysielač jedného operátora na okraji našej hory. Krátko predtým, firma známa s PP projektov potrebovala dokončiť to, čo nestiha do kolaudácie a tiež išlo o záber lesného pozemku bez vedomia vlastníkov .
20.10 2015 13:02