Lesmedium

OLH

autor: Peter
Aký zákon poruší OHL ak vystaví doklad na prepravu a nezae iduje ho?
sekcia: Archívne fórum, 24.7 2015 1:08
autor: neznámy
chce okradnúť vlastníkov lesa
24.7 2015 7:49
autor: neznámy
V zmysle § 24 zákona o lesoch je obhospodarovateľ lesa alebo nákupca dreva vyhotovovať doklady o pôvode dreva a viesť súvisiacu evidenciu...čiže samotný OLH za to nezodpovedá, pokiaľ taký doklad vystaví, je to jeho pochybenie, ale zodpovednosť nesie obhospodarovateľ lesa či spomínaný nákupca dreva.
24.7 2015 7:54
autor: neznámy
(oprava)...obhospodarovateľ lesa alebo nákupca dreva POVINNÝ vyhotovovať...
24.7 2015 7:56
autor: neznámy
doklady o pôvode dreva može kontrolovať aj člen poz. spoločenstva okrem
štátnej správy lesného hospodárstva, člena lesnej stráže alebo príslušníka Policajného zboru ?
24.7 2015 8:12
autor: neznámy
Osobne si myslím, že na kontrolu je v pozemkovom spoločenstve výbor a najmä dozorná rada, to sú orgány zastupujúce členov a ich záujmov...to aké kompetencie majú ostatní členovia, to si treba upraviť vo vnútri toho ktorého spoločenstva.
24.7 2015 8:27
autor: neznámy
To je zrejme otázka pre experta v trestnoprávnej oblasti. OHL - OLH má povinnosti a oprávnenia. Vystavenie dokladu o preprave nie je jeho povinnosť ani oprávnenie. Ak ho napriek tomu vystaví, na to sa namotáva prvá veta tejto reakcie, a posúdenie dôvodov takéhoto konania. Skutočnosť, že takýto doklad o pôvode nikto nezaeviduje je nepodstatná, pretože ide o zdrap paiera.

Ak tento zdrap papiera slúži ako náhrada za oficiálny doklad, tak je potrebné vymeniť hlupákov, ktorí tento zdrap papiera akceptujú a nič s tým nerobía. Podľa možností tiež zachytiť, ako podklad pre experta v prvej vete, pretože tí hlupáci nemusia byť vôbec hlupákmi...
24.7 2015 11:26
autor: neznámy
ZA VYSTAVENIE DOKLADU ZOBRAL FINANČNÚ ODMENU ALE DOKLA DNIE JE NIKDE ZAEVIDOVANÝ
24.7 2015 12:57
autor: neznámy
Žiaden zákon neporuší, lebo ak by porušil zákon, tak by ho najskôr musel niekto prichytiť pri konkrétnom čine.
Myslíte si, že naša polícia by žiadala kde je tento zaevidovaný?
Im stačí doklad ktorý by dostali predložený.
Píšem to z vlastnej skúsenosti.V roku 2011 sa mi stalo niečo podobné a sám policajt ma presviedčal, že predložený doklad je v súlade so zákonom.
Nebol, už sa vedie vyšetrovanie pre podozrenie z trestného činu.Či však bude dokázané, to ukáže čas. ˇJedná sa o človeka so strany SMER -SD.
24.7 2015 13:58
autor: neznámy
A čo takto kontrola 4 očí a 2 podpisov?
24.7 2015 15:02
autor: neznámy
Sme dvaja spoluvlastnici les. pozemku, spoluvlastnik pri preprave ukradnutého dreva s nášho spoločného lesa ma upozornil, že ho može kontrolovať člen lesnej stráže alebo príslušník Policajného zboru, podľa zákona o lesoch . V poz. spoločenstve vybor a OLH si nahravaju. A to, že na kontrolu v pozemkovom spoločenstve je výbor a najmä dozorná rada, tak ostatní sa možu nemo prizerať ako sa rozkrada ich spoločný majetok a nie je nikdy podklad pre experta v prvej vete, pretože tí hlupáci nemusia byť vôbec hlupákmi...
24.7 2015 15:50
autor: neznámy
Nie je dôležité vystaviť doklady, ale kontrolovať, či za odvezené drevo na účet subjektu prišla platba tak, ako valné zhromaždenie rozhodlo, teda v akej výške myslím. Urbarníci spravidla na to kášlu, so slovami, "tam je predseda nech sa stará.". Toto nie je z mojej hlavy, pri svojej dlhoročnej praxi v štátnej správe som toto počul nespočetne krát. Vysvetľoval som ľuďom ako majú strážiť svoj majetok - zbytočne. Takmer vždy čakali, že príde zástupca úradu a bude šetriť okrem povinného hospodárenia v lese aj predaj dreva. Pre názornosť, jeden subjekt síce odborne vyrúbal cca 300 m3 dreva, ale pod vedením nie legitímneho výboru, toto drevo doslova zhnilo na sklade v lese, zákonný výbor a všetci občania - podielnici obce nežalovali nikoho za to zo slovami " ja nechcem hriech v rodine, šícke sme rodina, celá dedina". Asi takto vyzerá vzťah podielnika k svojmu majetku, nie všade ale vo večšine obci čo viem. Nevykonaním dozoru zo strany podielnikov vznika pôda pre funkcionárov - zlodejov.
27.7 2015 18:39
autor: neznámy
Veru tak.Največši zlodeji su funkcionari vyboru,ktorí sa držia koryta zubami nechtami.Podielnici sa nestaraju o svoj majetok a tak si vybor aj DR bačuju ako chcu
27.7 2015 19:48
autor: neznámy
Kradnúť sa nemusi iba drevo,ale aj preplatenie cestovných nákladov,stravné,učty za služobny mobil,provizia za sprostredkovanie obchodu a služieb v urbariate-legalne na fakturu(ťažba,uhadzovanie,vyroba metrovice,pestovna činnosť..............)
27.7 2015 19:53
autor: neznámy
fero, máš skúsenosti s konkrétnym urbariátom?
27.7 2015 22:37
autor: neznámy
Nevykonaním dozoru zo strany podielnikov vznika pôda pre funkcionárov - zlodejov ale podielnici nemajú ako kontrolovať, lebo výbor a DR im to neumožnia a neradte , že sa to ma zmeniť na VALNOM ZHROMAžDENI.
28.7 2015 9:26
autor: neznámy
Máte pravdu, nedá sa.
A hlavne, keď aj polícia im dá za pravdu, lebo zákon pre políciu je to, čo povie pár vyvolených.Mám skúsenosti a nie v jednom urbariáte.
28.7 2015 13:47
autor: neznámy
Poraďťe nejakú fintu na nich keď polícia a zákon 97/2013 nemomože.
28.7 2015 14:17
autor: neznámy
Zacni sudny spor a hlavne predbezne opatrenie o zakaze nakladani s uctom a majetkom urbariatu.
28.7 2015 19:51
autor: neznámy
V jednom urbariate na Spisi sa predseda stretaval s tazbarom v sobotu a clenka vyboru strazila dvere.
28.7 2015 20:00
autor: neznámy
Poradte ako to mám urobiť a ja to predbežné opatrenie o zákaze s nakladaním účtom dám.
Doteraz bolo všetko neúspešné.

nestačí podať trestné oznámenie a zároveň žiadať zákaz s nakladaním účtom?
28.7 2015 20:09
autor: neznámy
- podať trestné oznámenie ale zároveň treba žiadať predbezne opatrenie o zakaze nakladania s uctom a majetkom urbariatu.
28.7 2015 20:48
autor: neznámy
gejza, buď konkrétny
28.7 2015 22:19
autor: neznámy
Konkretny nemozem byt,lebo bez dokazov by to bolo ohovaranie a tazbar nechce hovorit.Ved ti traja sa stretli,aby........ si zahrali pexeso.Ja iba poukazujem,ze cudne veci sa deju v urbariátoch a je na vlastníkoch ako sa zaujimaju o svoj majetok.
29.7 2015 23:04
autor: neznámy
Zrušiť všetky Urbariáty zákonom!
Je to len zdroj príjmu predsedu,výboru,dozornej rady a ostatných prisluhovačov.Nieje normalne ,aby 80% príjmu sa použilo na prevadzku Urbariátu.
31.7 2015 23:46
autor: neznámy
Vrátiť zákonom spoločné nehnuteľnosti štátnym lesom a tie nech uzatvoria nájomné zmluvy s vlastníkmi , ako to robia družstvá.?
A bude pokoj.
1.8 2015 13:03
autor: neznámy
Kolko davaju statne lesy za 1ha najom?
1.8 2015 19:22
autor: neznámy
možno nič
1.8 2015 20:48
autor: neznámy
Jano ( 31.7.2015) tebe ekonomika nič nevraví, preto píšeš také drísty. To nevravím o tvojom upodozrievaní predsedu , výboru , dozornej rady a ostatných ľudí. Na chod urbariátu je potrebné 100 % príjmu , nie 80 %. Takže , keď urbár robí so ziskom , tak je tu podozrenie , že niečo neurobil. Les je "čierna diera" , takže čím viac do neho vložíš peňazí , tým viac ešte potrebuje. Takže 20 % zisk je v urbáre až podozrivo veľký. Ako dôjde urbár k zisku? Rúbe len "clonným" rubom , takže netreba zalesňovať. Porasty sa tým postupne tak preriedia , zaburinia , že neskôr bude treba zalesňovať , ale nebude za čo . Momentálne sa ušetrili peniaze za sadenice a tu je momentálny zisk. Následne netreba robiť opakované zalesňovanie , vyžínať a tu je momentálny zisk. Prerezávky netreba robiť , a ak urobiť tak ako robia štátne lesy pri nákladoch 100 EUR za ha . Teda len preletieť ako diviak a tu je momentálny zisk. Prebierky v smrekových porastoch netreba robiť , veď náklady na m3 sú dvojnásobne vyššie ako u rubnej ťažby a tak tu je momentálny zisk. Takže urbár robí so ziskom , ale nikto z podielnikov sa nepozastavuje nad tým ako vyzerajú lesy. Či bude mať urbár čo rúbať o 10 rokov, možno už o 5 rokov , prečo nám odchádzajú 30 ročné smrečiny, prečo nemáme mladé kultúry , ale len liesko- jarabino- rakytové čudá? Prečo? Lebo sme v lese robili len pre zisk . Takže múdry Jano , pokiaľ nerozumieš danej problematike , tak netrep . Pokiaľ ide o vrátenie spoločnej nehnuteľnosti štátnym lesom a uzavretie zmluvy z vlastníkmi, tak si treba preštudovať kalkulácie , ktoré robia štátne lesy. Štátne lesy uzavrú zmluvu s urbárom za podmienky , že už prvotná jednoduchá kalkulácia vychádza plusová. Tam kde takto nie je tak sa ani s vami nebudú baviť. Následne vykonajú činnosť v poradí : "clonný" rub a z toho vychádzajúca nepotreba uhadzovania haluziny po ťažbe , nepotreba zalesňovania ( veď obnovujeme clonne) , vyžínanie žiadne , prerezávky pri nákladoch ako som uviedol hore , ochrana lesa v smrekových kultúrach žiadna a na záver si pripočítajú 30 % réžiu. Málokedy takto im vyjde zisk a ak , tak taký , že sadnete na zadok. V prípade , že išli do straty ( pri ich kalkuláciách ) , tak ešte budú od urbaristov žiadať im túto stratu doplatiť.
2.8 2015 13:42
autor: neznámy
Fero1 koľko ha lesa vlastníš a akou sumou ho dotuješ?Podľa teba na ,,správne obhospodarovanie urbariatu ,,je potrebné zobrať uver, alebo to majú zatiahnuť z vlastného vrecka urbárnici?.Nebolo by lepšie vyhlasiť urbariaty za pralesy?Komu vyhovuje fungujúci urbariát s 0eur ziskom?Mám rád študovaných mudrlantov ktorý nič nevlastnia ,ale vedia ako sa má robiť na cudzom dvore.
2.8 2015 23:33
autor: neznámy
Máme v prenájme všetky lesné pozemky u štátnych lesov. Vlani sme dostali na 106 podielov 60 ha lesa po 50 Eur. Za desať rokov ťažby.
Podľa skúsených spoluvlastníkov je to veľmi málo zato čo vyťažili podľa hospodárskeho plánu.
Ide prevažne o zmiešané lesy.Buk, dub , agát a nájde sa aj nejaká borovica.
3.8 2015 10:48
autor: neznámy
Fero1 a Jano!
Neviem ako pre iných, ale pre mňa je vaša polemika nezrozumiteľná.
Fero1 ako tvrdý podnikateľ zrazu tvrdí, že pri hospodárení v lesoch sa zisk nedá dosiahnuť. Jano tvrdí opak ale napriek tomu zastáva názor, že z urbárnych lesov by sa mali robiť pralesy.
4.8 2015 9:17
autor: neznámy
Vlado , nevlastním les a ani nie som podnikateľ. V lesníctve , a to priamo vo "výrobe " profesionálne pôsobím už štvrté desaťročie , takže viem o čom rozprávam. Reči aké tu vedie Jano bežne počúvam od jeho podobných primitívov na urbárskych schôdzach. Kde je zisk , ako to gazdujete , všetkých vás treba pozatvárať zlodeji jedni. V podstate úbožiaci, ale keď ho náhodou zvolia do výboru , tak je ešte väčší zlodej ako jeho predchodcovia. Žiadne sadenie , veď les rastie sám , žiadne výchovné zásahy , zbytočne vyhodené peniaze , len zisk a zisk . Keby takto pre 100 rokmi rozmýšľali naši dedovia a pradedovia , čo by teraz rúbal múdry Jano a jemu podobní ?
4.8 2015 16:08
autor: neznámy
Fero1 ty sa vies ako postavit ku korytu.Les ta zivi 40 rokov ale ty les nevlastnis.Teba je v urbariate skoda.Chod do politiky,vies krasne rozpravat .
4.8 2015 19:08
autor: neznámy
Ale ale vážení, len neútočte do Fera1. Skúste si prečítať všetky jeho príspevky. Je to jeden z mála na tomto fóre, ktorý vie o čom píše. Typická stará štruktúra so skúsenosťami - osobnosť. Netreba útočiť, ale počúvam skúsenosti iných. Aj keď so všetkým nesúhlasím. Veľmi nedočkavo čakám na každý další jeho príspevok...
5.8 2015 14:02
autor: neznámy
Osobnosť Fero 1 je riadny špekulant.Berie plat na urbariáte,a ked´podielnici žiadajú zaslúžené podiely,nehambí sa ich nazvať úbožiakmi,primitivmi,zlodejmi.Nič nevlastní,nič neriskuje.Stará štruktura ktorá je naučena len brať a jeho obhospodarovanie musia platiť všetci podielnici.Les sa rúbe, len na platy takýchto OLH darmožračov.
6.8 2015 0:38
autor: neznámy
Fero1( 4.8.2015).Reči aké tu vedieš počúvam bežne na urbárskych schôdzach,ale v opačnom zmysle :)Funkcionari urbariatu+OLH ospravedlňujú malý zisk rôznymi nezmyslami ako ,,o drevo nie je záujem,naklady sú veľke,nikto to robiť zadarmo nebude.Ak podielnici žiadajú podiely sú osočovaný rečami typu Fero1(4.8.2015).Urbariáty už dávno nesplňajú funkciu pre ktorú boli založene,a to dostatok dreva pre oslobodných poddaných.V súčastnosti sú iba zdrojom príjmu pre niekoľko vyvolených.Na ich platy a odmeny sa peniaze vždy nájdu.Urbárske podiely s nepredajné.Na valných hromadách rozhoduje zmanipulovaná večšina-rodina.Urbárnici pred 100 rokmi nepotrebovali školenych OLH,aby vedeli čo je pre nich dobré.Milý Fero1 kúp si les aj celú horu a hospodár tak ako chceš,ale hlavne to všetko zaplať z vlastného vrecka!Ja tvoje múdre rady nepotrebujem.Ako vlastník viem najlepšie čo potrebuje moje auto,les,kravička ,aby mi prinášali dlhodobý užitok.Čakám kedy mi štat zákonom nariadi platiť nejakého premúdrelého OZH-odborný záhradkarsky hospodar,aby mi určil, ako mám v mojej záhradke sadiť mrkvičku aj kareláb.
6.8 2015 16:59
autor: neznámy
osobná skúsenosť v 3 spoločenstvách:
V súčasnosti sú iba zdrojom príjmu pre niekoľko vyvolených + OLH a jeho ťažbárov .Na ich platy a odmeny sa peniaze vždy nájdu. Žiadne sadenie stromkov, ochrana vysadených stromov pred lesnou zverou , príprava palivového dreva a či iné práce. Les už ani nie je , ale taký plan starostlivosti o les alebo zmena ttp na lesný pozemok aby musel byť OLH s pečiatkou.

6.8 2015 22:34
autor: neznámy
Nikdo nikdy nedokáže podvod OHL-pretože museli by ho pri tom prichytiť.Bežne majú 2 faktúry -jednú podľa skutočného množstva tú predkladajú pri kontrolách/polícia/a druhú v prípade úspechu odberateľovi.Samozrejme si inkasujú zisk z tohto rozdielui.Boj z veternými mlynmi.Najhoršie je že sú do toho zapletený aj policajti a tam už vôbec nič nenarobíte ešte vás obvinia z trest,činu kriv.obvinenia a ohovárania.
8.8 2015 15:43
autor: neznámy
Nahlasil som na policii podozrenie,z kradeže a policia pride na urbariat za predsedom a olh či im niekto?niečo? neukradol?.Samozrejme ,že nie!!!!!Nič nechyba ,ved´ les je veľky.
Ak policia zastaví auto a vodič nema podľa zakona odvozny listok,nič sa deje OLH ho dodatočne vypíše-vraj zabudol.Policia je neschopna ,alebo debilna.
8.8 2015 15:56
autor: neznámy
tak to sme pekne dopadli so spravodlivosťou v urbaroch. Amen
8.8 2015 18:33
autor: neznámy
V Urbariatoch a politke vidím určitu spoločnu suvislosť.,,Ak sa chceš dobre mať musiš vedieť ojebavať,,,! Kradnuť,klamať,podvadzať,sľubovať,ohovarať,ojebavať všetko s usmevom na tvari .
22.8 2015 0:24
autor: neznámy
123..buď konkrétny..
22.8 2015 20:40
autor: neznámy
OLH,Predseda+výbor ma zaplatene aj ked je ťažba 0m3
20.9 2015 0:03