Lesmedium

Najom za pozemok pod chatkou

autor: Lubica
Moji rodicia maju chatku, ktoru postavili asi pred 40 rokmi. Teraz dostali od Pozemkoveho spolocenstva lesov a pasienkov zmluvu, na zaklade ktorej maju platit najom za pozemok (ca 70,0 €/rok). V zmluve stoji, ze ked to nepodpisu a nezaplatia, musia uzivany pozemok vratit do povodneho stavu t.j. na lesnicke ucely. Je to vobec legalne, co robia a je mozne pozemok odkupit? Za odpoved vopred velmi pekne dakujem .

Moze mi este niekto vysvetlit, kto sa vlastne skryva za pozemkovym spolocenstvom a ako prisli k vlastnictvu lesov? (Bohuzial v tychto oblastiach som uplny neznalec)

sekcia: Archívne fórum, 27.5 2015 14:15
autor: neznámy
Zistite si na katastri, kto je v súčasnosti vlastníkom pozemku pod chatou. Požiadajte ho o odkúpenie tohto pozemku. Ak nebude súhlasiť o výške nájmu rozhodne súd.
27.5 2015 14:21
autor: neznámy
Z LV neviem zial urcit vlastnika, lebo je tam uvedenych ca 156 vlastnikov (myslim si, ze sa jedna o majitelov obytnych domov v dedine) a 19 parcelnych cisiel. Musim podotknut, ze chatka sa nachadza v chatovej oblasti v lese a nie v dedine.
27.5 2015 14:47
autor: neznámy
Ak je na LV 156 spoluvlastníkov odkúpenie pozemku pod chatkou je problematické. Museli by kúpnu zmluvu podpísať všetci, čo je prakticky ťažko realizovateľné. Pozemkovému spoločenstvu by som nájom neplatil, nakoľko nie je vlastníkom pozemku.
27.5 2015 16:13
autor: neznámy
Co by ste teda navrhovali, ze mame robit?
27.5 2015 16:27
autor: neznámy
Asi by bolo najlepšie ísť aj s dokladmi na Okresný úrad Pozemkový a lesný odbor a tam Vám povedia či to je pozemkové spoločenstvo, alebo chodte osobne za tým, kto Vám poslal zmluvu nech preukáže vlastníctvo.
27.5 2015 21:53
autor: neznámy
To rodičom nevadilo, že ich chatka stála 40 rokov na cudzom?
A teraz im vadí čo? To, že niekto chce za neoprávnený záber svojho majetku niečo zaplatiť keď ho nemôže využívať?
Teraz odpovede na Vaše otázky:
1. Áno je to legálne žiadať nájom za pozemok využívaný a zabraný Vašimi rodičmi. Ba priam by som povedal, že je to morálne!
2. Pozemok je možné odkúpiť, podľa toho čo ste napísali to však bude momentálne nemožné
3. Kto sa skrýva za "spoločenstvom" Vám povie jeho predseda,alebo PLO na príslušnom OÚ. A titul nadobudnutia pozemku je uvedený na jeho liste vlastníctva
28.5 2015 18:54
autor: neznámy
Nedá mi reagovať na posledný príspevok. V minulosti št. lesy, ktoré boli vlastníkmi/mali vo vlastníctve pozemky urbariátov a lesných spoločností, takéto pozemky prideľovali buď zamestnancom, alebo ich predávali.Nikto vtedy nepredpokladal, že nastane doba Nová a majetok sa v reštitúciách vráti.
Myslím, že ide o skutočné pozemkové spoločenstvo. Veď v zmluve musí byť predsa jasne napísané všetko, o čom sa tu bavíme./ LV, KNc, výmera parcely,
názov subjektu/ten si preveríte na Kapor portál, nájom za meter štvorcový
Ak sa Vám vidí vysoký, môžete si dať vypracovať vlastný posudok znalcovi..
Ak je nájom relevantný, tak p. Lubica má iba dve možnosti.
Odkúpiť pozemok,ak samozrejme pristúpia vlastníci k tejto možnosti, alebo platiť nájom.
Je tu možnosť zo strany navrhovateľa, v prípade nepristúpenia k nájomnej zmluve, dať celú vec na obč. súd.
.
28.5 2015 20:08
autor: neznámy
70,- Eur na rok je veľmi malý nájom. Mnohí chatári užívajú pozemky spoločenstva s výmerou aj 500m2 okolo chaty, kúria drevom za ktoré nikdy nič nezaplatili, svoje chaty prenajímajú, rušia lesnú zver mulatovaním nájomcov, 40 rokov neplatili nájom, veď to je na smiech. Dajte to na súd budete platiť za m2 od 1 do 3eur za m2.
1.7 2015 21:43
autor: neznámy
Máte s tým skúsenosti, že súd vyrúbi takýto nájom? Mám niečo podobné.Mne tiež odmieta nájomca, ktorý ma môj pozemok v neoprávnenej držbe platiť nájom.
2.7 2015 19:10