Lesmedium

Sedm podilu lesa - kolik je to metru - euro

autor: Babka
Chtela bych prodat lesy ktere ma ve sprave Lesne a polne hospodarstvo Horny Vadičov. Odpovedeli mi, že maji zajem a mam napsat nabidku. Nemam poneti o velikosti pozemku, vim jen, že mam 7 (sedm) podilu a vyplaci mi kazdy rok 2 (dve) Eura za podil. Tedy cca 2.000,- korun.

Vnucka je prijata na vysokou skolu do Anglie a tedy pro zacatek by se ji penize hodily. Kdybych podily lesa na ni prepsala, tak jsem pocitala, že za 40 let by od Lesneho spolocenstva dostala 80.000,- korun. Domnivate se, že muj navrh nabidky je rozumny ?

Napiste mi prosim svuj nazor. Lesy jsem zdedila a nemam nijaký prehled o metrech nebo hektarech, tedy o velikosti plochy. Lesy jsou na slovensku tak mam prani, aby zustaly slovensku.

Predem dekuji za jakykoliv nazor. Prosím jen, at nemusím cestovat.

sekcia: Archívne fórum, 5.3 2015 13:05
autor: neznámy
Spoločenstvo musí mať evidenciu o veľkosti majetku členov, treba si pýtať od nich informáciu akú výmeru zo spoločných pozemkov predstavuje Váš podiel. Cena pri predaji je vecou dohody. Ak chcete podrobnejšie informácie skúste sa obrátiť aj na Pozemkový a lesný odbor Okresného úradu v Žiline, ktorý je orgánom štátnej správy povereným evidovaním pozemkových spoločenstiev - urbárov. Mohli by Vás lepšie usmerniť . Telefón na vedúceho odboru je 041 5074 214.
5.3 2015 18:54
autor: neznámy
Zrejme sa nejedná o pozemkové spoločenstvo, nakoľko v názve nemá zákonom stanovené označenie. Ak by išlo o pozemkové spoločenstvo nemôže si zo zákona kúpiť podiel člena.
6.3 2015 7:37
autor: neznámy
V sedemdesiatych rokoch minulého storočia náš profesor politickej ekonómie na strednej škole nám urobil niekedy aj výlet mimo rozsahu osnov. Tak sa zmienil aj o tom, ako spôsob prichádzal do úvahy pre stanovenie hodnoty akcie. Vychádzal pri tom z úrokovej sadzby. Ak bežná úroková sadzba bola napríklad 2 percentá tak ako všetci vieme, tá nám vyniesla zo 100 eur dve eurá. Ak by sme použili tento spôsob, tak hodnota všetkých podielov, čo má Babka by bola 100 eur.
Je to trochu zjednodušený pohľad, ale ak sa dívame na vec tak, že napríklad pri spoločnej nehnuteľnosti je rozmer výmery a kvalita výmery nepodstatná,
lebo z nej človek pri spoločnom hospodárení dostáva iba priemerný výnos zo všetkých parciel spoločnej nehnuteľnosti, tak má svoje opodstatnenie.
Ak by som chcel použiť rétoriku Babky, tak pri ročnej úrokovej sadzbe d percentá by sa mohlo uvažovať, že hodnota podielov má hodnotu až 50 násobku ročného podielu. Ale v súčasnosti sú tie úroky len polovičné. Tak že hodnota by mohla byť v rozpätí 25 až 50 rokov.
Spoločenstvo v súčasnosti nemôže kupovať podiely, ako píše autor predo mnou, ale môže nápomocné. (A bez toho, aby vedelo s akou cenou sa uvažuje, by veľmi nápomocné byť nemohlo.)
Ja ako kupec by som pripustil 25 násobok a možno aj ten 40.
Ale skôr ako by som niečo kupoval, by som si preveril, či podiely sú pred konaním o obnovení registrácie pozemkov (ROEP), alebo už majú po nej.
Pri tomto konaní sa hlavne prepočítavajú podiely na nehnuteľnostiach, kde boli v minulosti porobené chyby. A bolo by nemilé, keby som kúpil pred ROEPOM napríklad 10 podielov a po ROEPE by sa to scvrklo iba na 5.
8.3 2015 9:38
autor: neznámy
Som nútený sa opraviť. Pri poklese úrokovej sadzby hodnota stúpa.
Aby som pri úrokovej sadzbe 1 percento dostal úrok 2 eurá, tak by som musel vložiť do banky 200 eur a nie iba 50.
8.3 2015 15:41
autor: neznámy
Na listoch vlastníctva, ktorých ste vlastníčka , napr.troch, si spočítate všetky výmery jednotlivých pozemkov. Máte podiel napr. 7/13 000 .Výmeru vydelíte 13000 a vynásobíte výškou Vášho podielu, t,j číslom 7.
Ak celková výmera nasčítaním bude napr. 910 ha, tak vlastníte 0,49ha pozemkov spoločnej nehnuteľnosti.

Cena sa pohybuje rôzne od lokality.Ja na Vašom mieste by som to však nepredávala , vzhľadom na oblasť Kysúc .Tá cena môže len stúpať a nie klesať
U nás sa pred dvoma rokmi predávali pozemky , aj lesné po 1600Eur za ha..
Teraz je to už od 2000-3000 Eur /ha
Je na Vás, ako so svojim majetkom naložíte.
8.3 2015 17:40
autor: neznámy
Cena lesa závisí od rôznych faktorov, o aký druh lesa ide ihličnatý. listnatý (dub alebo buk), čo prevažuje aký druh dreviny, dub je hodnotený vyššie ako buk, čiže percentuálne zastúpenie drevín, rozhodujúce je vek lesa, rubný vek duba je cca 120 rokov u smreka je to 80 rokov, či je les v jednom celku, lokalita, orientovať sa podľa trhovej ceny, výmeru sa dozviete, ak máte vnuka nech na počítači ide na www.katasterportal.sk a zada vlastníka, by Vám mal portál vygenerovať všetky LV, na ktorých ste vlastníčkou a je tam uvedená Vaša výmera i podiel
10.3 2015 13:28
autor: neznámy
Tiež musím podotknúť, že cenou sa na inzertných portáloch neorientujte, je to mnohokrát neserióznymi realitnými kanceláriami cena mnohonásobne navýšená, čiže i predaj mnohokrát nereálny, cena lesa musí reálne zodpovedať stavu lesa, aby nebol vyťažený, holiny a pod.
10.3 2015 13:32
autor: neznámy
musím reagovať na mojich predrečníkov.Cena sa reálne pohybuje od 0,3-1,8Eura/m2.
Nemyslím si, že sa odvíja od kritérií,aké tu boli predostreté.Skôr od regiónu a tiež rôznych aspektov,Predovšetkým tu ide o spoločnú nehnuteľnosť.
Samotná otázka autora,, alebo autorky"Babky" je tak trochu pre mňa čudná, vzhľadom na výpočty.
10.3 2015 16:33
autor: neznámy
Proč je moje otázka čudná. Je 80.000,- Kč za 7 podílů málo nebo hodně.
16.3 2015 13:22
autor: neznámy
7 podielov môže byť aj 7m2, ale aj 7ha.
16.3 2015 15:56
autor: neznámy
chcem predat svoje podiely pozemkov aj lesov na Kysuciach,kde zacat a na koho sa obratit.poradte.
25.4 2015 6:13