Lesmedium

Prepis podielu v pozemkovom spoločenstve.

autor: neznámy
Dnes ma p. notár upozornil, že podiel v Pozemkovom spoločenstve môžem kúpiť , alebo predať iba celý. Je jedno či podiel má výmeru 1000m2, alebo 2 ha.

Kde nájdem takýto predpis zákona?

Moja otázka bola, či to nemyslí tak, že nemôžem predať iba niektoré parcely spoločnej nehnuteľnosti.Odpovedal, že nie.

sekcia: Archívne fórum, 25.2 2015 19:37
autor: neznámy
nech vam notar ukaze predpis na zaklade coho to tvrdi.

zo zakona nie je mozne drobit lesne pozemky pod vymeru 5000 m2.
pozemky spolocnej nehnutelnosti nemozno previest iba na niektorych pozemkoch.

pokial vlastnite 2 ha, musite previest min 0,5 ha resp. max. 1,5 ha (zavisi aj od toho ci osoba ktorej prevadzate vlastni uz na danej nehnutelnosti podiel)

odporucam poucit notara, zmenit ho na ineho, alebo ho z procesu vynechat.

25.2 2015 20:30
autor: neznámy
Pracoval som na urbariate.Jedna pani vlastnila 5ha a darovala svojim 3deťom po 0,5ha ,aby mali narok na metrovicu.A takychto pripadov boli desiatky.Odporučam vyhľadať ineho notara je ich ako hadov a maju rôzne ceny,a všetci porušuju zakony o drobeni pôdy.
25.2 2015 21:25
autor: neznámy
Len doplním, že v prípade drobenia poľnohospodárskych pozemkov je to minimálne 2000 m2.
25.2 2015 23:49
autor: neznámy
urbárske pozenky tvoria tzv. spoločnú nehnuteľnosť, čo znamená, že nie je možné predať či darovať len niektoré pozemky. Prevod, či prechod spoluvlastníctva je možný len ako celok. Možné je previesť či predať aj časť spoluvlastníckeho podielu v urbáre, ale len tak, aby nevznikol nový spoluvlastnícky podiel na spoločnej nehnuteľnosti menší ako 5.000m2. Ak má urbár na LV okrem lesov aj TTP, tak nový podiel nemôže byť menší ako 2.000m2. Notár preto má pravdu. Keby notár to porušil, výbor má právo takýto prevod nezapísať do zoznamu členov a je oprávnený Vám takého prevody, či prechody vrátiť na nové konanie pred notárom, resp. ak by medzi vami nedošlo k dohode tak Vás odáže na súd.
27.2 2015 16:32
autor: neznámy

Je pravdou, že vlastník podielu na spoločnej nehnuteľnosti môže prevádzať aj časť svojho podielu, prevodom však nesmú vzniknúť nové podiely menšie ako 2000 m2. Zákon č. 97/2013 Z.z. však nerozlišuje či ide o prevod alebo prechod poľnohospodárskej alebo lesnej pôdy.
Je to odchýlka od predchádzajúceho zákona č. 181/1995 Z,z,. kde v § 8 ods.4) sa uvádza že na vyporiadanie dedičov alebo spoluvlastníkov podľa odseku 3 sa použijú ustanovenia osobitného predpisu, ktorým je § 23 ods. 3, 4 a 5 zákona č. 180/1995 Z.z. podľa ktorého nesmie vzniknúť rozdelením jestvujúcich pozemkov pozemok menší ako 2 000 m2, ak ide o poľnohospodársky pozemok, alebo pozemok menší ako 5 000 m2, ak ide o lesný pozemok.
Zákon č. 97/2013 Z.z. už neobsahuje odkaz na toto ustanovenie, pretože v praxi sa to dalo uskutočniť len ak spoločnou nehnuteľnosť boli len lesné pozemky alebo len poľnohospodárske pozemky. Spoločná nehnuteľnosť sa však môže skladať z viac druhov pozemkov, preto v praxi sa takéto obmedzenie delenia podielu nedalo realizovať. Samozrejme, ak je výmera podielu vlastníka menšia ako 2000 m2, tento podiel musí ako celok nadobudnúť len jeden vlastník.
Pri dedičských konaniach preto treba na túto skutočnosť upozorňovať, lebo nie všetci notári toto rešpektujú.
27.2 2015 19:58
autor: neznámy
Zakon je jedna vec a skutočnosť druha.Ak mi kataster zapiše aj 1m2 som podielnik urbariatu zo všetkymi právami a povinosťami aj ked sa cely vybor postavi na hlavu.Mam list vlastnictva a žiadne stanovy,zmluva,vybor nebudu porušovať-obmedzovať moje ustavne pravo vlastnictva.Ustava SR je nadriadena zakonom.
28.2 2015 21:58
autor: neznámy
Jano : Ak Vám kataster na zapíše 1m2 , bude to v súlade so zákonom, ak ide o dedičstvo.
/Ak sa dedí po mŕtvych z pred roku 1995, súd Vám musí rozdeliť podiel aj 1m2 ak sa nedohodnete s ostatnými dedičmi, keď je Vás viac/.

Ak Vám kataster zapíše podiel ,na základe notárskej zápisnice o vydržaní, alebo Kúpnej zmluvy vystavenej advokátom , alebo notárom,bude to v poriadku do toho času, kým niekto nepodá podnet na inšpekciu katastra .Podľa katastrálneho zákona , kataster neskúma obsah listiny, ale iba chyby v písaní.Takže vklad zapíše. Ak však niekto a netýka sa to iba podielov v Pozemkovom spoločenstve,ale aj pri predkupnom práve podá podnet proti tomuto zápisu Inšpekcii katastra, táto zbiera všetky takéto podania a postúpi ich príslušnému orgánu.A to , ak sa to týka št. notára ministerstvu spravodlivosti, ak advokáta, advokátskej komore
Ak si napíšete zmluvu sám,tak to kataster rozhodne nezapíše.Iba ak by tam bola osoba, ktorá tieto zákony neovláda.

Obidvaja notár aj advokát musia, alebo mali byť dodržiavať zákony .
Ale dennodenne sa presviedčame, teda ja, že porušujú zákony.
Poznám mnoho prípadov, že pojem Režim spoločnej nehnuteľnosti je veľká neznáma nielen pre mnohých z nich, ale aj pre mnohých takých , ktorí by to podľa nás, obyčajných ľudí, mali vedieť, veď od ich rozhodnutia závisí naše právo, ktoré nám, ako píšete aj Vy, naša Ústava SR zaručuje. .
1.3 2015 10:24
autor: neznámy
aa

pokial prevadzate podiel "1m2" kataster vam musi povolit zapis aj v pripade kupy alebo darovania, pokial sa predavany podiel predava v celosti a nedochadza k ich drobeniu.

kupujem podiely uz dost dlho, niekedy su to ozaj metre stvorcove, nikdy s tym nebol problem, ani ked na katastri bola kontrola z prokuratury.

po dalsie nikto ma nemoze donutit aby som si zmluvu dal vyhotovit u advokata, pravnika alebo notara. vsetky zmluvy som si doposial pisal sam, a povolili mi kazdy zapis.
1.3 2015 13:41
autor: neznámy
Vo svojom príspevku som reagovala na Jana a predaj podielov Poz. spoločenstva.

Dotkla som sa iba okrajovo predaja poľ pôdy, kde som chcela upozorniť že drobenie sa netýka v prípade dedenia z pred roku 1995:,
Vôbec som sa nezmienila o intraviláne, kde nie je obmedzenie predaja , alebo kúpy ani teraz .
Samozrejme predkupné právo musí byť v každom prípade dodržané./ ak sa spoluvlastník bude cítiť dotknutý a napadne predaj , ktorý Vám kataster povolil/ ak kupujete spoluvlastnícky podiel iba od jedného spoluvlastníka. .
Ak ste si zmluvu vystavili sám, v prípade poľ. pôdy a ani intravilánu, kataster nevyžaduje doklad o tom, že táto bola podľa zákona ponúknutá spoluvlastníkom., za presne určených podmienok.
Ak spoluvlastník pred zápisom zistí, že mu nebol podiel ponúknutý, vklad sa na jeho žiadosť zastaví,. Inak má možnosť do troch rokov sa obrátiť na súd.
A verte, že ho aj vyhrá.,

Aj ja som si vystavila niektoré zmluvy sama. Ak ju vystaví notár, zápis je rýchlejší a niekedy je to aj praktickejšie, ak ide o zložitosť prevádzaného podielu..
.
V roku 2010 naša okresná prokuratúra preverovala istý podnet.povolenia zápisu.
Výsledok: Všeobecno právne predpisy vtedajšia správa katastra dodržala.
O rok neskôr katastrálny odbor , pod ktorý správa katastra patrila,už ale napísal, že všeobecno právne predpisy správa katastra nedodržala .Na vklade nebola daná plomba.
Pravdu mal katastrálny odbor, vtedajší nadriadený orgán správy katastra.
Ako preverovala prokuratúra daný podnet? ,
.
Darovanie je iné a potom je tu ešte vydržanie.To sú samostatné rozdielne kapitoly.
1.3 2015 14:48
autor: neznámy
moj prispevok bol v ramci toho ze predkupne pravo sa dodrzi.

je jedno ci ide o spolocnu nehnutelnost alebo polnohospodarsku podu, zmluvu si pisem sam,

po podani navrhu na vklad, moj navrh ocisluju a cez kataster portal si viem sledovat v akom stadiu je presne, este sa mi nestalo ze moja zmluva nebola prevedena alebo bola prevedena neskor , kataster ich vybavuje priebezne a ma na to mesiac.

neviem preco by mala rozhodnut o vklade od notara skor?

1.3 2015 16:49