Lesmedium

Neznámi vlastníci v PS kto dáva daňové priznanie?

autor: Nela
V našom spoločenstve máme 60% nezistených, neznámych vlastníkov, ktorých zastupuje SPF. Do daňového priznania za spoločenstvo som výmeru nezistených vlastníkov odpočítala od celkovej výmery. Teda podala som daňové priznanie len za známych vlastníkov podielov v spoločenstve, nie som si istá či je to správne. Vie niekto poradiť? Musí VZ schváliť platbu dane za známych podielnikov?
sekcia: Archívne fórum, 25.1 2015 11:37
autor: neznámy
pokial mate spolocenstvo s pravnou subjektivitou a v sulade so zakonom 97, danove priznanie podava spolocenstvo ako pravnicka osoba.

neuviedli ste ci podavate danove priznanie z dani prijmu alebo z nehnutelnosti, no v oboch pripadoch plati hore napisane.

pokial si odvediete dan z prijmu pravnickej osoby, dan z prijmu z dividend jednotlivy vlastnici uz neplatia.

pokial nemate pravnu subjektivitu, nechapem ako mozete vobec fungovat ked 60% su neznamy vlastnici a su v sprave fondu, a fond sa s vami nebavi pokial nezalozite spolocenstvo, ergo vase konanie je v rozpore s obcianskym zakonnikom kedy o spolocnej veci rozhoduje nadpolovicna vacsina, ktoru nemate ako pisete.
25.1 2015 12:31
autor: šimon
pani Nela nikde nespomina, ze by ich spoločenstvo nemalo pravnu subjektivitu, teda pani Nela podala danove priznanie v rozpore so zakonom a na jej mieste by som to okamzite napravil
25.1 2015 12:38
autor: neznámy
Sme spoločenstvo s právnou subjektivitou, známi vlastníci majú výmeru podielov 39,9% a neznámi vlastníci ktorých zastupuje SPF 59,1%. Pán Šimon a prečo som podala daňové priznanie v rozpore so zákonom. S fondom nemáme nájomnú zmluvu tak prečo by malo PS platiť obci daň z nehnuteľností za neznámych vlastníkov.
25.1 2015 16:16
autor: neznámy
Daň z nehnuteľnosti platí ten, kto má v nájme nehnuteľnosť. Bližšie v zákone o dani z nehnuteľnosti.
Slovenský pozemkový fondy nemôže sám užívať nehnuteľnosti, ale ich musí dať do nájmu. Teda máte ich v prenájme a preto musíte platiť daň aj za tie.
Alebo ozaj neplatiť, keď nemáte nájomnú zmluvu a nechať, aby bola na ťahu obec a spýtala sa SPF, čo je vo veci.
To pravda platí pri spoločenstvách so spoločnou nehnuteľnosťou.
Ak ide o spoločne obhospodarované nehnuteľnosti a lesy, tak tam namiesto SPF zastupujú neznámych vlastníkov Štátne lesy.
25.1 2015 16:45
autor: neznámy
pokial mate zalozene spolocenstvo s pravnou subjektivitou, znamena to ze pozemky obhospodaruje spolocenstvo a nie jednotlivy vlastnici, zmyslom takehoto spolocenstva je vystupovat pod spolocnym menom a nie ako jednotlivci. Naco ste si zalozili spolocenstvo ked kazdy konate vo vlastnom mene?

co sa tyka fondu, ta platit dan nebude, pozemky uziva spolocenstvo, platit dane by malo tiez spolocenstvo. budte radi ze nemusite platit najom spf, i dojde aj k tomu, spolocenstvo zalozene mate, musite zo zakona s nimi uzavreit najomnu zmluvu, pokial ste tak neurobili, nechapem preco hospodarite na pozemkoch neznamych vlastnikov?

neznamych vlastnikov zastupuje fond, statne lesy mozu zastupovat akurat sam seba, na LV mame zapisaneho vlastinka statne lesy, lesy sa nam vyjadrilo ze ich vlastnictvo v spolocenstve spada pod SPF, rovnako sa vyjadrili od SPF.
pravdepodobne ide o chybne zapisy, resp. v tych casoch platil iny predpis, a vela zmatkov sa povystrajalo...

o tom ze statne lesy zastupuju neznamych vlastnikov na spolocne obhospodarovanych nehnutelnostiach a v lesoch som este nepocul, ja som tuto vec riesil tiez ani jedna strana nedala ani naznak toho co pisal vlado...

vlado pytaj si radsej vysvetlenie od sekcie legislativy.....
25.1 2015 17:50
autor: neznámy
Mala som ešte o 13hod. napísaný príspevok, ale som ho zmazala.Bola som presvedčená, že ide o daň z nehnuteľností, nadväzujúc na Vašu otázku z pred niekoľkých dní,, kde zo zákona vyplýva povinnosť podať daňové priznanie do 31.1.nasledujúceho kalendárneho roka, po nadobudnutí nehnuteľností do vlastníctva, alebo v nájme.

Obidvaja páni :Šimon a Vlado Vám napísali odpoveď
.
K založeniu Poz. spoločenstva podľa nového zákona, bol predpísaný formulár zmluvy.
Keďže nemáte dosť podielov známych vlastníkov, a máte Poz. spoločenstvo založené podľa novej zmluvy, súhlas za tých 59,1% Vám musel dať SPF,
čo je nadpolovičná väčšina.
Výbor je správcom celého majetku a v tomto prípade aj vlastníkov nezistených v správe SPF..
.
Je na Vás, ako podáte priznanie z dane nehnuteĺností.
Správca dane Vám vyrúbi daň z priznania a možno nebude skúmať rozdiel podielu.
Doporučujem sa obrátiť na Finančné riaditeľstvo, kde jediní Vám dajú 100%
vyjadrenie k danému problému a nie telefon. rozhovorom, ale listom a som presvedčená , že bude totožná s obidvoma odpoveďami
.
25.1 2015 18:25
autor: neznámy
Áno pani aa museli sme mať čiastkové VZ jedno s vlastníkmi a druhé so SPF, ktorý dával súhlas k stanovám a zmluve a písomný súhlas sa pripájal k registrácii.
Dám opravné daň.priznanie, verím že máte skúsenosti.

Pán Vlado dívala som sa na LV na poslednej pozícii za nezistenými vlastníkmi je Účastník právneho vsťahu - Správca - Lesy SR ŠP, Námestie SNP 8, B.Bystrica ako správca na všetky parcely nezistených vlastníkov.

25.1 2015 19:56
autor: neznámy
Prepáčte, opýtam sa na niečo, mimo Vašej otázky.
Nezistení vlastníci sú v správe Lesov SR?
Ako ste po reštitúcii požiadali o vrátenie majetku , ktoré dovtedy spravovali Št. lesy SR? Ten sa predsa nevydával na jednotlivých vlastníkov?/ ak samozrejme išlo o majetok bývalých urbariátov a iných spoločných nehnuteľností. Vydával sa ako spoločná nehnuteľnosť.- po jednotlivých parc. číslach.
Alebo ide o súkromné lesné pozemky , /aj u nás sú také celky z niekoľkých ha/
a boli vydané štát.lesmi iba tým, ktorí požiadali o vrátenie.?
Ďakujem vopred za informáciu.
25.1 2015 22:01
autor: neznámy
Po ukonceni pozemkovych uprav uz nie su neznami vlastnici :D zastupuju ich Lesy SR.. a so zistenymi vlastnikmi ktori si nenarokovali doposial vratenie majetku musia mat zmluvu o najme,inak Tam nemozu hospodarit...
25.1 2015 22:19
autor: neznámy
na spolocnej nehnutelnosti mame vedene na lv v casti B Lesy SR, pri transformacii podla zakona mi na GR statnych lesov bolo oznamene ze majetok statu (vlastnictvo Lesy sr) spravuje pozemkovy fond, na fonde mali rovnake stanovisko, a zhromazdenie prebehlo iba za pritomnosti spf.

v minulosti pri prevadzani podielov statne previedli - orna poda, ttp na SPF, a lesne pozemky na Statne lesy, lenze podla platnych predpisov majetok statu spravuje SPF a na LV nedoslo k aktualizacii tychto udajov. ide o chybne zapisi, po revolucii sa robili huncutsvta ktore dnes len tazko doriesit.
26.1 2015 0:07
autor: neznámy
"Raroh" prosím o upresnenie údajov.Podľa ktorého §zákona o Poz. úpravách, mali byť na LV v časti-vlastníctvo.-správa Lesy SR?

Čo myslíte pod pojmom pozemkové úpravy?
/ v zák./330/1991/, naposledy zmeny v roku 547/20011 s účinnosťou od 1.1.2014.
ROEP?.
Ak ide o nezistených vlastníkov všetok majetok by mal byť na LV v správe SPF.
Veĺmi správna poznámka poslednej vety z 26.1. o 0:07.
26.1 2015 8:57
autor: neznámy
Dovolil by som si upozorniť na to, že je rozdiel medzi štátnym vlastníctvom a medzi neznámymi vlastníkmi. Nela sa pýtala len na súvislosti s neznámymi vlastníkmi.
K poslednej vete neznámeho z 25.1 17: 50. Odkazujme ho na zákon 330/1991 Zb a paragraf 34.
(3) Pozemkový fond spravuje poľnohospodárske nehnuteľnosti vo vlastníctve štátu ustanovené osobitným predpisom22) a podiely spoločnej nehnuteľnosti vo vlastníctve štátu ustanovené osobitným predpisom.22a) Pozemkový fond nakladá s pozemkami, ktorých vlastník nie je známy22b) okrem pozemkov, ktoré sú lesnými pozemkami, 22c) ako aj s podielmi spoločnej nehnuteľnosti, ktorých vlastník nie je známy.22b) Podrobnosti o podmienkach prenajímania, predaja, zámeny a nadobúdania nehnuteľností pozemkovým fondom upraví nariadenie vlády Slovenskej republiky.

26.1 2015 9:04
autor: neznámy
vlado mas uplnu pravdu, avsak to plati iba v pripade ze pozemky obhospodaruje stat, to znamena ze lesy obhospodaruju Statne lesy, a ornu podu pozemkovy fond (dalej prenajima) a je jedno ci su v ich vlastnictve alebo v sprave (nezisteny vlastnici) .... pokial si spolocenstvo narokovalo na pozemky svojich clenov ktore dovtedy obhospodaroval stat, tak si poslal ziadost v pripade lesnych pozemkov na statne lesy a v pripade polno pody spf.

pokial ich ale obhospodaruje spolocenstvo, ci lesne ci polno, statne lesy nezastupuju nikoho, ani vlastny majetok ani nezistenych vlastnikov, zavolaj rovno na GR statnych lesov, alebo spf.

26.1 2015 17:44
autor: neznámy
Vlado ma uplnu pravdu:

http://www.agroforum.sk/showthread.php?t=2049
26.1 2015 18:53
autor: neznámy
prispevok je z roku 2008.

ja som jednal so SPF a Lesy SR v roku 2013

este by som bol zvedavy na definiciu "spravca", ci spravuje = obhospodaruje alebo spravuje = zastupuje,

riesil som aj spolocne obhospodarovane nehnutelnosti, a lesy ma odkazali na SPF, z dovodu ze lesy iba spravuju = obhospodaruju a ze zastupovanie riesi SPF i ked sa jedna o les mimo spolocnej nehnutelnosti.... a mozno mame len rozne skusenosti,
26.1 2015 19:05
autor: neznámy
ocakaval som reakciu na datum, .... ale overoval som si na SPF, na odstepnych zavodoch Lesov SR s.p. (konkretne Bardejov, Presov, Vranov)... a vsade mi potvrdili, že je to tak ako pise Dr. Puskac.... ved je to aj jeden zo spoluautorov prislusnych zakonov
26.1 2015 19:49
autor: neznámy
ked sa jedna o neznameho vlastnika na LV Ekn TTP alebo orna poda a Ckn Les?
kto zastupuje vtedy?

26.1 2015 22:59
autor: neznámy
-neznámy vlastník - jednoznačne SPF
Nie je o čom polemizovať.
Zadaním neznámy vlastník- získate informácie, kto je neznámy vlastník a ako sa nakladá s jeho majetkom.Je tam aj vyjadrenie Ústavného súdu.
Je tam aj rozdiel medzi nezistený vlastník a neznámy vlastník.

27.1 2015 5:46
autor: neznámy
neznámy vlastník TTP,OP -SPF
neznámy vlastník lesné pozemky -spoločná nehnuteľnosť- SPF
neznámy vlastník-lesné pozemky nepatriace do spoločnej nehnuteľnosti.-nespravuje SPF.-Lesy Slov. Republiky
Preto som sa pýtala pani Nely,či nejde o lesné pozemky, ktoré neboli pred uzatvorením zmluvy Pozemkového spoločenstva spoločnou nehnuteľnosťou.
P.Raroh- už som si to zistila.Ďakujem
27.1 2015 8:15
autor: neznámy
pre neprihlaseneho 26.1.2015 22:59
ak je neznamy na C-KN kde je druh pozemku les, treba rozlisovat ci je to spolocna nehnutelnost alebo sukromny les. V prvom pripade zastupuje neznameho SPF, v druhom pripade Lesy SR.resp. statna org. lesneho hospodarstva
cize presne tak ako to pise aa
a neprihlaseneho z 27.1 2015 5:46 prosim aby nesiril bludy
27.1 2015 8:34
autor: neznámy
este by som dodal: ako iste viete druh pozemku v registri E-KN casto nesedi s druhom pozemku v C-KN. Cize ak je na E-ckovom LV-cku druh pozemku ttp alebo orna poda a identifikacia na stav C-KN hovori, ze je to lesny pozemok, tak je potrebne rozlisovat ci je to spolocna nehnutelnost alebo sukromna
27.1 2015 8:39
autor: neznámy
a ked uz viete ze sa nejedna o spolocnu nehnutelnost? vtedy idete podla EKN alebo CKN? a ked mi parcela zapisana na LV z je z casti podla CKN les, z casti orna poda? kto vtedy? idem ratat metre stvorcove kolko pripadne SPF a kolko Lesom SR z tej istej parcely?
27.1 2015 8:50
autor: neznámy
Tú predošlú otázku považujem za čisto hypotetickú a ak by so to v praxi vyskytlo, tak za zázrak. Vzhľadom na to, že v súčasných katastrálnych evidenciách je pôvodná parcela v PKN rozsekaná hoci aj na 20 parciel v E registri na veľkosť nehľadiac.
29.1 2015 9:52
autor: neznámy
to ze si sa s tym nestretol neznamena ze neexistuje,

ked nemas odpoved nevypisuj o zazraku, zazrakom by bolo keby si dal priamu odpoved, samozrejme hypoteticky
29.1 2015 10:33
autor: neznámy
Trefnééé.
29.1 2015 10:40
autor: neznámy
Felix a autor pred tebou.
Autor predo mnou nehovorí, že má parcelu, alebo vie o takej parcele, ktorá je na liste vlastníctva z časti les a z časti orná pôda. Ak by to formuloval takto, tak by som nehovoril o hypotetickom, teda vymyslenom probléme.
=====
Sklamali ste ma. Keď ste už na mňa reagovali, tak ste mohli zareagovať na skutočnosť, že kataster kúskuje parcely (možno aj bezdôvodne). Ale samozrejme, že vám nemôžem vnucovať, na čo máte reagovať. Tobôž ak ste s takou praxou spokojní.
30.1 2015 9:22
autor: neznámy
prispevok:

"a ked uz viete ze sa nejedna o spolocnu nehnutelnost? vtedy idete podla EKN alebo CKN? a ked mi parcela zapisana na LV z je z casti podla CKN les, z casti orna poda? kto vtedy? idem ratat metre stvorcove kolko pripadne SPF a kolko Lesom SR z tej istej parcely?"

je realny stav a stale neviem odpoved, v EKN mam parcelu ornej pody ktoru mi pretina cesta, na jednej strane cesty mam ornu podu na druhej strane cesty mam les a stale hovorim o tej istej parcele. Pre mna je smerodajny vypis LV, a ani na jednom LV nemam zapisany Les, iba OP a TTP, takze mi neznamych zastupuje Fond?
30.1 2015 10:26
autor: neznámy
My sme očakávali, že takéto prípady dá do poriadku ROEP. Veľké oči.
Povinnosť uviesť papierovo veci do poriadku má vlastník. Komu by sa však chcelo vyhadzovať peniaze?
Ak sa dá ísť podľa CKN, tak by som odporúčal odvolávať sa na CKN a ak pozostáva z lesa, tak trvať na tom, že ide o lesnú parcelu a teda žiadny fond za neznámych vlastníkov bez ohľadu na to či na EKN to je TTP alebo orná pôda.
Avšak pri vypočítavaní podielov člena na hospodárení spoločenstva, sme u nás približne rešpektovali skutočný stav, ale to je už o inom, lebo téma je o podávaní daňového priznania..
30.1 2015 16:00
autor: neznámy
Lenze podla CKN mi tam ziadne LV ani vlastnik nefiguruje, z vypisu LV je jasne ze o akych vlastnikov ide a ake pozemky (OP, TTP)

ROEP s tym nema nic spolocneho, vsak som vam pisal ze na EKN je to orna poda a CKN (teda po vykonani ROEP) je to orna poda a les (co zodpoveda skutocnemu stavu), vy si to mylite s pozemkovymi upravami, Iba cez pozemkove upravy mozete zapisat v CKN vlastnikov na list vlastnictva.

okrem toho stav CKN sluzi ako identifikacia parciel, Ale z pravneho hladiska musim postupovat podla EKN, tzn. zastupovanie pozemkovym fondom (neznamy vlastnici)
30.1 2015 17:08
autor: neznámy
citat neprihlaseneho 30.1 2015 10:26:
Pre mna je smerodajny vypis LV, a ani na jednom LV nemam zapisany Les, iba OP a TTP, takze mi neznamych zastupuje Fond?
.
.
v tej casti ktora je v C-KN op a ttp zastupuje neznamych SPF, v casti C-KN, ktora je lesný pozemok, (cize je tam PSoL) zastupuje neznamych štatna organizacia lesneho hospodarstva
30.1 2015 18:02
autor: neznámy
a ako chcete ratat podiely? lebo z CKN sa vyratat nedaju
30.1 2015 22:45
autor: neznámy
čo by sa nedali, ved na zaklade identifikacie stavu E na stav C mate výmery a tie alikvotne rozdelite, nevidim v tom problem
31.1 2015 11:50
autor: neznámy
V tom -Ani ja
31.1 2015 13:51
autor: neznámy
lencze vymera CKN a EKN mi nesedia....

kym v EKN mam parcelu orna poda napriklad 1 ha a cesta mi parcelu pretina presne v polovici to znamena ze by bola v CKN pol ha orna poda a pol ha les, lenze podla CKN mam parcelu priklad 7000 m2 a les o vymere 1,54 ha
CKN hranice nie su totozne s EKN
31.1 2015 21:22
autor: neznámy
Keby ste sa vyjadrili presnejšie, tak by som Vám možno na túto Vašu otázku vedela odpovedať.
Vy máte na LV pôdu vedenú v KNE,ako orná pôda. Áno?
V istej výmere .
Dalo by sa predpokladať, že u Vás bol ukončený ROEP. Áno?
Ak máte na LV parcelu KNE, tak ju nemôžete mať súčastne na LV ako KCN.
Hranice parciel "C", sú na mape určeného operátu v katastrálnej mape zlúčené do väčších celkov.Zvyčajne v extraviláne bez založeného LV.
Parcely KNE , -sú k nim založené právne vzťahy,to znamená vlastníci známi, neznámi. LV sú založené s menami , výškou podielu, výmery a ostatných náležitostí, ako aj druhom pozemku.
Ich hranice nie sú v teréne zreteľné.
Máte vypracovanú identifikáciu parciel od Katastrálneho úradu? Platí sa za to.
ˇ
Uvediem príklad: Mám 2,5 ha OP KNE, založený list vlastníctva s mojim menom v 1/1
Identifikáciou parciel sa zistilo, že 2,2 ha mám OP a O,3 ha je les,
Tých 2,2 OP mám zlúčených do KNC 547/2 ako OP bez LV o výmere 3,7 ha.
0,3 ha les, mám zlučeného do KNC 3044 ako lesný pozemok bez LV o výmere 0,7ha.:
To znamená, že výmere parcely v KNC sa netýka iba mňa, ale aj niekoho iného.
Prosím bližšie špecifikovanie broblému.
1.2 2015 9:29
autor: neznámy
vsak som to tu uz rozpisal a vkuse sa opakujem:

v EKN mam parcelu orna poda ktora je vedena na LV
tetno pozemok je v CKN z casti orna poda z casti les (LV v CKN nie je zalozeny)

a otazka znie: neznamych vlastnikov mi zastupuje SPF podla EKN? kde to je vedene ako orna poda a vlastnici su zapisany na LV alebo
neznamych vlastnikov mi zastupuje SPF/Statne lesy podla CKN? ked tam mam aj ornu podu aj les ale v CKN nemam zalozeny LV teda tam nemozem mat ani vlastnikov.

okrem toho vyssie som uz tuto otazku polozil viac krat ale priamej odpovedi som sa nedockal
1.2 2015 9:51
autor: neznámy
Prepáčte, odpovedala som Vám na nezrovnalosti, o ktorých ste písali pred mojim príspevkom.Jednalo sa o výmeru.
Teraz smeruje Vaša otázka k zastupovaniu.
To bolo tu už niekoľkými diskutujúcimi prezentované, kedy zastupuje SPF a kedy Statne lesy./ Ide o neznámych vlastníkov/
27.1.2015 o 8.15hod.
Na LV keď ide o neznámeho vlastníka, býva napísané, koho v správe je jeho majetok .
1.2 2015 13:09