Lesmedium

autor: neznámy
potrebujem radu

vlastnim cca 1,5 ha v EKN vedene ako TTP v CKN vedene ako lesny pozemok, pokial viem momentalen to uzivaju LESY SR.

mozem si tento 1,5 ha lesa vziat od LESY SR do uzivania a hospodarit na nej samostatne ako fyzika osoba? pozemok mi patri v celosti 1/1. ako postupovat?

sekcia: Archívne fórum, 19.1 2015 12:48
autor: neznámy
Asi by si mal ísť pre odpoveď na pozemkový a lesný odbor okresného úradu.
Keď sme my chceli voľakedy pred rokom 1996 vrátenie užívacích práv, tak sme sa viacerú vlastníci museli združiť. Teda tí vlastníci, ktorí dokopy vlastnili hospodársky celok (podľa hospodárskeho plánu).
====
Inak môže záležať aj od toho, kde tá tvoja parcela leží. Či je okrajová, alebo niekde v strede. Teda ak by sa malé parcely samostatne nevydávali. Ale to je už len také dodatočné uvažovanie.
21.1 2015 13:05
autor: neznámy
V prvom rade ti prajem veľa veľa trpezlivosti. Kolko, to závisí hlavne od OZ pod ktorým to je zaradené.
Na CKN, by si mal mať v prvom rade geometrák a vytýčenie v teréne. Potom sa obrátiť na príslušný OZ na pozemkára a začne sa neskutočne dlhý proces pri ktorom budú od Vás chcieť všetko možné napr. kto Vám bude robiť OLH (aj keď ich je do toho absolutne nič). Ale myslím, že sa Vám to aj tak oplatí..
22.1 2015 9:43
autor: neznámy
To čo povedal Vlado , to ani nečítaj - trepe. Gusto hovorí k veci , ale netreba tu žiadnu trpezlivosť. Pokiaľ si dáš žiadosť o vrátenie lesa na príslušný Lesný závod s doloženým listom vlastníctva , geometrickým plánom a menom OLH , ktorý na tvojom majetku bude vykonávať odbornú činnosť, do 30 dní sa ti musia ozvať .
22.1 2015 11:01
autor: neznámy
Najbližšie k realite je Fero 1. Ak nemáš uzavretú zmluvu o nájme s príslušným lesným závodom máš to jednoduchšie. Najprv si ale zisti v LGISe potrebné údaje o lesnom pozemku, ak s LGISom nevieš pracovať požiadaj nejakého odborníka. Obvykle lesné dielce nie sú zhodné s parcelami evidovanými v katastri. Preto je dobré zistiť si aj vlastníkov susedných pozemkov a potom konať. Možno aj susedia budú mať rovnaký názor ako ty, preto by bolo účelné postupovať spoločne. Potom oznámte na Lesný závod že chcete vstúpiť do užívania lesa a pre tento účel si dáte vyhotoviť geometrický plán a žiadajte aby nekonali žiadne zásahy vo vašom lese. Je to preto, lebo ak sú parcely evidované v katastri v registri E, nie sú ich hranice v teréne určené a lesný závod bude naďalej postupovať podľa LHP a môže vo vašom lese napríklad aj ťažiť drevo. Geodet Vám vytýči hranice parcely a s geometrickým plánom vyzvite Lesný závod na odovzdanie lesa. Odporúčam preštudovať si Lesný zákon č.326/2005 Z.z. a vyhlášku 297/2011 o lesnej hospodárskej evidencii. Podrobnejšie informácie o ďalšom postupe poskytnú aj na Pozemkovom a lesnom odbore Okresného úradu. Nedajte sa odradiť.
Želám veľa úspechu.
22.1 2015 12:58
autor: neznámy
moja parcela je okrajova, z juhu zeleznicna trat, vychod a sever hranici s pozemkovym spolocenstvom, a na zapad siaha az po katastralnu hranicu, potrebujem aj v takom pripade geometricky plan? hranice katastra sa daju presne urcit /su viditelne v terene/ a s Lesmi mi hranici parcela iba cez tu katastralnu hranicu, a hranice s pozemkovym spolocenstvom su dane /urcene/.

obhospodarovanie nechcem riesit so ziadnymi susedmi, jedinych susedov mam to pozemkove spolocenstvo ale do toho sa nechcem primiesat, aby mi dirigovali vo vlastnom /potom si to nemusim ani prinavratit od lesov/ a do druheho katastra tiez nechcem nic, pozemok je moj v celosti, a nechcem ist do niecoho z coho budem ma iba podiel, OLH nie je problem, ide mi skor o to ci mi taku vymeru lesy vydaju a za akych podmienok, tento lesik kupoval moj otec, a ja ho chcem spat do uzivania, patri nasej rodine, su tam stromy ktore este on vysadzal, a rad by som ich ziskal kym ich niekto nevytkne, neide mi o peniaze, predpokladam ze z toho budu skor naklady, ale oddychnut si tam viem viac ako za 2000 e pri mori, a k tomu este pokoj na dusi, nenecham statu co mu nepatri, a to stat /lesy/ by mal oslovovat vlastnikov aby si svoje zobrali spat, minimalne uzavriet s nimi najomnu zmluvu.
22.1 2015 15:14
autor: neznámy
vase odpovede mi ale pomohli, dakujem za ne..... :)
22.1 2015 15:15
autor: neznámy
Včerajšia reakcia od Fera1 o 11:01 si zasluhuje komentár. A preto hovorím, že má pravdu.
23.1 2015 10:31
autor: alaveso
Upozornenie!!! V prípade, že sa váš majetok nachádza takto ohraničený ako píšete v samostatnom jednom lesnom poraste (info získate aj na príslušnom okresnom úrade, pozemkový a lesný odbor ako to v skutočnosti je) netreba žiadne geometrické plány!!! vyhodené peniaze. Parcely registra "E" majú svoje hranice, ktoré geodet vie vytýčiť v teréne v tom prípade, že parcela registra E nie je je totožná s hranicami lesného porastu. Následne po týchto informáciach treba postupovať podľa infa, ktorý vám dajú na okresnom úrade, pozemkový a lesný odbor.
23.1 2015 13:58
autor: neznámy
Mali sme podobný problém
Najskôr sme museli navštíviť Štátne lesy, ktoré mali naše pozemky v užívaní.Nepotrebovali sme k tomu GP.
Štátne lesy na základe dohody tieto lesné pozemky boli ochotné vydať.
Až potom sme riešili ďalší postup vtedy ešte s OLÚ.
23.1 2015 17:59
autor: neznámy
Každý prípad je špecifický, ak nebol nutný geometrický plán ani vytýčenie parcely v teréne ide zrejme o parcely registra "C", ktoré sú zhodné s jednotlivými dielcami. To je skôr výnimkou. Ak nejde o takýto prípad, je vždy lepšie nechať parcelu zamerať geometrickým plánom, pretože parcela sa potom zapíše do registra "C" , čo znamená že jej výmera a zapísaný druh pozemku sú záväzné, u parcely registra "E" to tak nie je. Pri dnešnej situácii na trhu ponuky geodetických prác sa dá určite dohodnúť prijateľná cena. geometrického plánu.


23.1 2015 19:17
autor: neznámy
ziadali sme tiez o vydanie pozemkov vedenych EKN, podali sme ziadost vlastnikov a statne lesy nam vydali bez GP neboli ani vytycovat, lesny pozemok cca 30 ha nesusedi so ziadnym inym lesom, vydali nam aj pozemky o ktore sme neziadali, cca 2 ha, tam sme to potom riesili najomnou zmluvou od vlastnikov,
23.1 2015 19:47
autor: neznámy
Išlo o KNE pozemky.
23.1 2015 21:07
autor: neznámy
aa citujem ťa
" lesny pozemok cca 30 ha nesusedi so ziadnym inym lesom"
tam neni čo vytyčovať ale pýtaj si to v strede štátnych bez GP to nepôjde.
A hlavne záleží od OZ. Všade sú iný ľudia ....
23.1 2015 22:03
autor: neznámy
P. Gusto, zle ste adresovali predchádzajúci príspevok.

Ja som vo svojom príspevku nenapísala , že nebolo potrebné vytýčenie hraníc, ale že nebol potrebný GP.
Geodet na základe súradníc presne určí body KNE parcely.
Či je dodržaná výmera, to by naozaj zabezpečil iba GP
Nevylučujem však, že postupy, ktoré platili pred niekoľkými rokmi už platiť nemusia. A tiež, že musia byť totožné na celom Slovensku.
Prajem príjemný deň,
24.1 2015 14:39