Lesmedium

zizat

autor: neznámy
prosila by som o informáciu, či je podľa nového zákona možné predať urbárske pozemky v intraviláne obce. V minulosti boli na predaj potrebné podpisy všetkých členov urbáru, čo však prakticky nebolo možné, nakoľko vždy niektorý z členov zomrel a dedičské konanie prebiehalo. Predaj by sa týkal iba malých pozemkov, ktoré si v minulosti občania prihradili k svojej parcele pri rodinných domoch, ako i pozemky, kde sú cesty.
sekcia: Archívne fórum, 12.1 2015 14:06
autor: neznámy
pokial vlastni pozemok urbariat (ma pravnu subjektivitu) moze predat prostrednictvom vyboru.

pokial pozemok vlastnia jednotlivy vlastnici (clenovia pozemkov) moze sa tento pozemok predat jednotlivo za kazdeho vlastnika zvlast, pretoze predavate podiel kazdeho jedneho, avsak ak tento pozemok patri do spolocnej nehnutelnosti musi sa najprv oddelit hlasovanim zhromazdenia, musi schvalit nadpolovicna vacsina, potom sa vycleni novy pozemok, ktory sa moze predavat, ale predat nie su povinny vsetci vlastnici, a v pripade zosnulych osob u ktorych neprebieha dedicske konanie sa to ani neda, takisto nezname osoby v sprave fondu.
12.1 2015 16:22
autor: neznámy
V intraviláne? Ja som sa ešte nestretla ,s vlastníctvom v intraviláne urbárskych pozemkov v režime spol. nehnuteľnosti, okrem samozrejme urbárskeho, alebo želiarskeho a zemianskeho majetku na LV jednotlivých spríbuznených dedičov.
Tam však ide iba o dodržanie predkupného práva..
Určite ide o urbár-poz. spoločenstvo?Podľa toho , čo ste napísali, v minulosti v prípade spoločenstva bez právnej subjektivity to tak platilo.
Nejde o tkz. neidentickú pôdu bez založenia LV?
Tá však je v správe SPF.v tom prípade skúste vydržanie..
12.1 2015 16:24
autor: neznámy
P. neznámy-prosím o číslo a paragraf zákona .
12.1 2015 16:26
autor: neznámy
aa
ide zakon 97/2013 paragraf 8 ods 2 pism. a) b)

mozno som to nejasne napisal, ale z tej otazky tiez vela veci nie je zrejmych, zakon dovoluje vysporiadat taketo pozemky oddelenim casti pozemku od spolocnej nehnutelnosti, vytvori sa nova parcela/y ktore potom je mozne odkupit.

na vytvorenie novej parcely je potrebne zahlasovat nadpolovicnou vacsinou, (hlasuje aj Fond) avsak nikto vas nemoze donutit na predaj takehoto podielu na novej parcele, (na novej parcele/ach budu ti isty vlastnici a v pomere podielov ako na spolocnej nehnutelnosti

my mame tiez pozemky kte kedysi TTP teraz zasahuje do intravillanu, akurat tam ma obec poziarnu zbrojnicu a sklady, ked sa to stavalo sa nemyslelo ze sa to raz vrati vlastnikom, tak berieme najom, mohlo by sa to oddelit ako som pisal vyssie, ale neviem ci nam to preslo cez zhromazdenie, aj keby ano, vsetci by podiely na novej parcele aj tak nepredali obci, boli by podielovy spoluvlastnici s obcou, pokial by si neuplatnili predkupne pravo samozrejme, + nezistenych vlastnikov vam Fond aj tak nepreda, nepreda sa ani znama osoba ktora uz zomrela, mame taketo osoby ktore sa narodili este pred rokom 1900 adresa je znama iba dedicov niet, a take fond nespravuje ako uz vieme
12.1 2015 18:39
autor: neznámy
Podľa mňa, ide o nepochopenie odstavca a, ktorý hovorí, že vyčlenenie je možné ak :
a) ide o prevod vlastníckeho práva k pozemku zastavanému stavbou povolenou podľa osobitného predpisu, 8) ak nejde o neoprávnenú stavbu, 9)
Z toho vyplýva, že ak by nemalo dôjsť z vyčlenením novej parcely aj ku zmene vlastníctva na nového vlastníka, tak vyčlenenie by sa nemohlo uskutočniť.
12.1 2015 19:46
autor: neznámy
z toho vypliva ze sa jedna o prevod vlastnickeho prava k pozemku, lenze ziadne valne zhromazdenie moj podiel nemoze previest, i ked to odsuhlasila vacsina hlasov.
12.1 2015 19:59
autor: neznámy
Presne!
Pýtala som sa na číslo zákona,preto, lebo nie je možné aby si vlastník Poz.spoločenstva ani v minulosti, ani teraz mohol oddeliť výmeru svojho podielu
zo spoločnej nehnuteľnosti so zreteľom na dodržanie zákonov..
Samozrejme , že zákon toto dovoľuje tak ako v minulosti aj teraz vo verejnom záujme.Vidˇodpoveď p.Vlado
12.1 2015 22:26
autor: neznámy
možno som sa nejasne vyjadrila, jedná sa o pozemky, ktoré sú na LV urbárskeho spoločenstva, sú v intraviláne a ide nám aj o to, aby terajší užívatelia, ktorí si spomenuté pozemky prihradili mali svoje majetkové náležitosti vybavené. Zatiaľ sme s niektorými uzatvorili nájomné zmluvy a platia nám nájomné, avšak viacerí z nich s nájmom nesúhlasia, chcú odpredaj. Obec nám síce ponúka, aby sme tieto pozemky bezodplatne previedli na obec, oni sa s tým dokážu vysporiadať. Ak treba súhlas nadpolovičnej väčšiny na valnom zhromaždení, myslím si, že to nebude veľký problém, pretože s týmto sa zaoberáme už veľa rokov a každý bude spokojný s tým, že je to už konečne vyriešené. Nechceli by sme totiž darovať obci tieto pozemky, pretože nie sme bohatá organizácia a každé euro navyše privítame.
13.1 2015 6:15
autor: neznámy
ked som bol na skoleniach Ing. Butoru on to vysvetlit tak ako som napisal, zhromazdenie oddeli vytvori sa nova parcela nove LV vlastnici sa zapisu na LV ako na spolocnej nehnutelnosti, aj podielovo, a potom mozu jednotlivy vlastnici predat.
a pokial viem Ing. Butora sa spolupodielal na vytvarani tohto zakona.

v pripade ze pozemky su zapisane na urbar je to jednoduchsie, zhromazdenie odsuhlasi predaj, a vybor prevedie. myslim si ale ze i v tomto pripade treba oddelit pozemok/y od spolocnej nehnutelnosti, aby sa vytvorila samostatna parcela/y, na to treba geometricky plan atd.
13.1 2015 6:43
autor: neznámy
Pridala som asi o 13hod. príspevok, ale asi som ho nepotvrdila.
Vážim si p. Ing Bútoru. Veľakrát sme spolu telefonovali na tému Poz. spoločností bez právnej subjektivity.
100% odpoveď dostanete od p.riaditeľa legislatívy, nie GR.
Prosím, podeľte sa o ňu. Som zvedavá na jej presné znenie.

Napíšte mu elektronickú zprávu. Veľmi skoro Vám na ňu odpovie.
Formulujte však otázky presne.
13.1 2015 15:28
autor: neznámy
jaroslava puskaca poznam aj osobne, nebudem ho tym otravovat, myslim si ze zizat by mal pisat na sekciu legislativy, aby znenie otazky bolo na miestie on vie presne pravne pozadie svojho problemu. vyjadrenie vam da aj Mgr Illas, pozna zakon dokonale ked sa spolupodielal na jej tvorbe.
13.1 2015 16:33
autor: neznámy
Ku všetkým príspevkom v doterajšej diskusii na túto tému:

Zákon č. 97/2013 Z,z, v zásade umožňuje predať urbárske pozemky v intraviláne obcí. Má to však háčik, dokonca veľký hák:
O predaji časti spoločnej nehnuteľnosti musí najprv rozhodnúť zhromaždenie, predať novovytvorený pozemok však možno len ak sa na tomto pozemku nachádza legálne postavená stavba. alebo ak ide o vytvorenie podmienok pre nevyhnutný prístup k inému pozemku alebo stavbe nachádzajúcej sa na inom pozemku.

Realita je však taká, že v podstate sa dá takýto predaj len ťažko realizovať. Treba brať do úvahy aj iné zákony upravujúce predaj nehnuteľností ( Občiansky zákonník, Katastrálny zákon). Spoločná nehnuteľnosť ako aj novovytvorený pozemok je vlastníctvom všetkých členov spoločenstva, preto kúpnu zmluvu o predaji jej časti by museli podpísať všetci členovia - vlastníci. To v praxi nie je možné. I keď by to sa to uskutočnilo viacerými zmluvami, dovolím si tvrdiť že nikdy nekúpite oddelený pozemok v celosti, Ak zrátame náklady na takýto prevod vlastníctva ( geometrický plán, osvedčenie podpisov každého predávajúceho, poplatok za vklad každej zmluvy do katastra) som si istý, že že takáto kúpa sa nikomu neoplatí.
Ide teda o bezzubé ustanovenie zákona.
Bohužiaľ stále tu narážame na nedokonalosť nášho právneho poriadku, pri prevode nehnuteľností platia predpisy majúce pôvod ešte v Uhorskom práve, zmeniť ich nedokázali zákonodarcovia v žiadnom doterajšom režime, treba urýchlene prijať moderný občiansky zákonník, v ňom zjednodušiť napr.dedičské konania, nanovo definovať vlastnícke právo a v nadviazaní na to zmeniť najmä príslušné ďalšie predpisy týkajúce sa nakladania s nehnuteľnosťami.

Ak teda zákon umožňuje oddeliť časť spoločnej nehnuteľnosti a zhromaždenie rozhodne o jej oddelení, nemusí túto oddelenú časť ako novovytvorený pozemok predať, ale môže využiť iné možnosti, napr. môže ho dlhodobo prenajať alebo zriadiť vecné bremeno. Je však účelné, aby spoločenstvo s takouto možnosťou nakladania so spoločnou nehnuteľnosťou uvažovalo vo svojich stanovách. Uvítam skúsenosti ďalších diskutérov k tejto problematike.

Podľa mňa je zbytočné písať na ministerstvo, zákony sú jednoznačné, ich odpoveď sa nemôže v zásade líšiť od môjho názoru.

13.1 2015 19:20
autor: neznámy
Veď som napísala presne-p. riaditeľ legislatívy /Mgr.Martin Illáš/ nie GR Legislatívy p.Jaroslav .Puškáč Judr.
13.1 2015 19:22
autor: neznámy
Pre Zizata:

Vysvetlite ako by ste pozemky bezodplatne previedli na obec, nechápem podľa akého predpisu by sa taký prevod realizoval. Darovať by dalo len ak nejde o spoločnú nehnuteľnosť inak to nie je možné. Píšete že sa s tým zaoberáte už veľa rokov. S čím konkrétne ?
13.1 2015 19:49