Lesmedium

zbieranie dreva

autor: jan
Môže ísť hocikto do lesa a nazbierať si drevo,konáre,zbytky po holorube,raždie ,počul som že niekoho za kusok dreva zatvorili.
sekcia: Archívne fórum, 1.11 2014 15:46
autor: neznámy
Nesmie, môže ísť, až potom, ak získa povolenie na spracovanie haluziny, či zvyškov po ťazbe od obhospodarovateľa, správcu, lesníka, vlastníka pozemku.
Za kusok dreva sa nezatvára, rieši sa to pokutov, iba ak dotyčny by už mal nejakú inú podmienku za iný delikt, ak by mu prišili aj tento priestupok , tak len potom ho pošlu do ťurmi.
3.11 2014 8:04
autor: neznámy
Nesmie, môže ísť, až potom, ak získa povolenie na spracovanie haluziny, či zvyškov po ťazbe od obhospodarovateľa, správcu, lesníka, vlastníka pozemku.
Za kusok dreva sa nezatvára, rieši sa to pokutov, iba ak dotyčny by už mal nejakú inú podmienku za iný delikt, ak by mu prišili aj tento priestupok , tak len potom ho pošlu do ťurmi.
3.11 2014 17:12
autor: neznámy
Niekto tvrdil že sa môže zbierať drevo do hrúbky 7cm aj bez povolenia,tak ako je to teda.
3.11 2014 18:00
autor: neznámy
to ja by som sa presiel po tvojom dvore a bral by som ti tehly iba polky, by si videl co by ti z domu zostalo, alebo zo zahrady iba male zemiaky, ....gazduj si zo svojho, ak mas na internet tak si zaplat za povolenku aj ked iba haluziny...
3.11 2014 20:38
autor: neznámy
Plody sú povolené zbierať v lese ,aj konáre do toho spadajú.
3.11 2014 21:24
autor: neznámy
§ 31
Zákaz niektorých činností
Na lesných pozemkoch je zakázané
j) ťažiť stromy alebo kry, alebo odnášať alebo odvážať stromy, kry alebo ich časti vrátane dreva ležiaceho na zemi,
4.11 2014 7:48
autor: neznámy
V § 16 sa jasne hovorí že zbierať raždie v lese sa môže,tak netrepte sprostosti pažravci.
4.11 2014 15:56
autor: neznámy
§ 16, v ktorom zákone?
4.11 2014 20:28
autor: neznámy
326-2005. Vyguglite si ,,Komentáre -Vysvetlenie zákona o lesoch a zbieranie dreva...
zakonolesochazbieraniedreva.blog.sk
4.11 2014 21:19
autor: neznámy
to je všetko staré...novela to zmenila, platí § 31...zbierať môžeš, ale odniesť si to nemôžeš:)
5.11 2014 12:59
autor: neznámy
Kedy bola tá novela a kde sa to dá nájsť ten zákon, lebo ja si chodím zbierať zbytky po vyťažení ,len také malé kúsky ,to by malo byť dovolené ,či nie.
5.11 2014 15:48
autor: neznámy
u nas boli zaciatky zle, padlo par podmienok, par nepodmienecnych, pokut a exekucii, bol som uz aj fyzicky napadnuty, ale teraz chodia za mnou ci si mozu suchare zbierat, a zbieraju iba taky co si nieco aj odrobia...
5.11 2014 16:32
autor: neznámy
to vážne ,aj zatvárajú za pár halúz ,to je už potom ale fašizmus
5.11 2014 21:45
autor: neznámy
velka skoda ale nie, berie sa to ako priestupok, zavisi aj od sposobenej skody, (teraz to beriem celkovo, ked sa kradnu aj stojace, ale aj suchare na zemi) mozes za to dostat podmienku, (alebo tu podmienku mas za iny trestny cin alebo priestupok) alebo ked kradez dreva zopakujes tak ta beru automaticky....par ludi si to od nas odsedelo a zvykli, samozrejme ze kradnu aj teraz, ale nie v takej miere, ......jediny raz sa mi stalo ze prisiel za mnou cigan z dediny a opytal sa ci moze pozbierat suchare a haluzinu, (presedel vo vazeni 15 rokov) a uz len preto ze sa opytal, som mu dovolil cistit, dostal povolenku, a nemusel sa bat, ked sa ho pytali co tam robi, kto mu to dovolil mal pri sebe papiere....odvtedy robi u mna v lese, aj si zarobi, aj mu drevo doveziem domov (metrovicu).....
si myslite ze ja som tie lesy nadobudol od pana boha, ja som ich kupil, poctivou robotou som si zarobil, pracujem v lese par rokov, je to tazka praca, a namiesto toho aby som tie peniaze utratil som ich investoval do kupy lesa, aby som mohol zivit rodinu, dat pracu nejakym tym ludom, a nie preto aby mi to niekto z tade pobral, pre mna je to zivotne dolezita vec, vy by ste si tiez nenechali zobrat sklicka z okuliarov, ci zuby z protezy, ......treba najprv vlastnit, zaplatit za to a starat sa, potom mozete zvazit ci to rozdate alebo najdete rovnovahu, kde bude spokojny aj vlastnik aj spolocnost...
6.11 2014 7:31
autor: neznámy
Lenže do lesa je vstup volný ,kedže je tam dovolené vstúpiť hocikomu ,tak by tam mali byť rozvešané aj tabule s nápismi na každom chodníku že je tam zakázané zodvihnúť aj jednu malú triesočku,lebo kto to má vedieť len tak sám od seba že sa to nesmie.
6.11 2014 10:03
autor: neznámy
les ma aj spolocensku hodnotu, poskytuje pre spolocnost (pre ludi) miesto fyzickeho a dusevneho relaxu, doposial je mozne zbierat lesne plody, hriby, bez obmedzenia vstupu. vzhladom k tomu, ze vies ze ti ten les nepatri, tak toho vlastnika nebudes ukracovat od jeho prava uzivat si pozitky z toho ze ten les vlastni. ja napriklad tie suchare a haluze potrebujem, lebo mi to pozbieraju ludia, ludia ktorym davam pracu, ktori ale vycistia ten les bez ohladu na to ci je to pri ceste alebo v rokline, vdaka tomu nemusia kradnut, vdaka tomu sa nenahlasuju kradeze a riesia priestupky,....
po druhe ak nevies komu ten les patri, aku funkciu splnaju, v niektorych oblastiach aj to popadane drevo ma svoju funkciu, pre zachovanie flory a fauny v danom regione, o ktorych ale vlastnik vie a kona podla zavaznych nariadeni....
nevedomost sa v tomto pripade neospravedlnuje....
6.11 2014 11:02
autor: neznámy
Čo tu vysvetľuješ debilovi.Komunizmus už skončil.Ak chce všetko štatne naj ide do Sevenej Korei,alebo do demokratickej USA,tam by ho rovno zastrelili za vstup na sukromny pozemok.
7.11 2014 22:28
autor: neznámy
Pri vstupe do lesa si musím v prvom rade uvedomiť či som vstúpil do svojho lesa , alebo ak nie je môj , tak isto do cudzieho. Podľa toho sa aj musím správať. Ak ten les nie je teda môj , tak si nemôžem ani pomyslieť , že si automaticky zoberiem haluzinu , konáre , zbytky po ťažbe. To niekomu patrí. Tak isto tam nemôžem lietať ako splašený na štvorkolke a keď ma vlastník na to upozorní , tak ho ešte zbijem. Ale čo budem ďalej rozprávať , veď vy čo tu píšete do fóra to dobre viete.
Pokiaľ ide o to , prečo sú lesy súkromné už bolo hore rozvedené. Ale prečo sú lesy na Slovensku štátne ? Štát k nim prišiel tak , že z niektorých ľudí po revolúcií urobil kolaborantov a tak im automaticky odobral majetky. Takže to sú tie štátne lesy .
8.11 2014 19:14
autor: neznámy
( všetkým a hlavne Ferovi 1)
Ak chcete diskutovať na tému kto je vlastník lesa a aké má práva, tak si aspoň trocha preštudujte zákony, najmä Občiansky zákonník ( zákon č. 40/1964 Zb.) a samozrejme Lesný zákon ( zákon č. 504/ 2003 Z.z.) Štát nie je vlastníkom lesov len preto, že ich odobral niektorým ľuďom. Štát nadobudol vlastníctvo k nehnuteľnostiam ( a teda aj k lesným pozemkom vrátane porastov) viacerými spôsobmi a to už v dávnej minulosti, nielen za komunizmu, ale to je na dlhé vysvetľovanie. Všeobecne je však známe, že štát sa často nespráva k svojmu majetku ako vlastník ale za všetkým treba vidieť ľudí, ktorí sú zodpovední za jeho správu a to počnúc od najvyšších politikov, ktorí riadia túto krajinu. Ak na najvyšších funkciách necháme sedieť takých ľudí, ako boli za posledných 25 rokov, tak nečakajme žiadne zlepšenie a ani nové zákony, ktoré by uľahčili každému z nás život.
9.11 2014 12:48