Lesmedium

je výbor PS legitímny?

autor: rebel
Chcem sa spýtať či je rozhodovanie výboru platné,ked pol roka má z 5členov len 4roch.Podľa OLU je to v priadku,lebo má stale väčšinu.Podľa Ing.na OLU, až ked klesne počet členov pod 3 a výbor nemá väčšinu treba ho doplniť.Ako tých múdrych uradnikov presvedčiť, a či majú pravdu.?Na koho sa obrátiť,aby dal odborné stanovisko, ktoré bude platiť pre všetkých OLU,A môže predseda výboru robiť aj OLH? Vďaka.
sekcia: Archívne fórum, 29.10 2014 21:25
autor: neznámy
Výbor rozhoduje nadpolovičnou väčšinou z počtu členov uvedených v zmluve o spoločenstve. Teda ak ma výbor 5 členov na platné rozhodnutie výboru je potrebný súhlas minimálne troch členov. Pokles počtu členov výboru počas volebného obdobia nie je možné vylúčiť. Môže k nemu dôjsť napríklad smrťou, vzdaním sa tejto funkcie atď. Pokles členov výboru však znamená, že spoločenstvo nespĺňa ustanovenie zmluvy o počte členov a preto je potrebné aby bol chýbajúci počet členov urýchlene doplnený. Takýto stav, keď spoločenstvo nemá plný počet členov výboru by nemal trvať dlhodobo. Rozhodne nie dlhšie ako 1 rok. Tu by potom súd mohol rozhodnúť aj o zrušení spoločenstva. Predseda spoločenstva môže pre spoločenstvo vykonávať činnosti OLH, pokiaľ má zo spoločenstvom uzavretú platnú zmluvy na výkon činnosti OLH. Takúto zmluvu spoločenstvo uzavrieť nemôže len v prípade, ak by to odporovalo zmluve o spoločenstve, stanovám spoločenstva, či uzneseniu valného zhromaždenia.
30.10 2014 7:52
autor: neznámy
Musíte, či chcete, alebo nie, sa naučiť brániť podľa platných predpisov aj za cenu podania trestného oznámenia, či návrhu na súd o zrušenie spoločenstva. Z mojej praxe - stretával som sa stále s názorom podielnikov, aby poriadky robili štátne orgány alebo niekto iný za nich ( jeden je rodina, druhý nechce hriech a pod...). Treba si uvedomiť, že subjekt - pozemkové spoločenstvo má určité pravidlá,ktoré musí rešpektovať každý bez rozdielu či je známy, alebo brat. Ak sa toto nerobí, potom načo sa preberali lesy???
30.10 2014 14:19
autor: neznámy
Chcem sa opýtať či problém ktorý nastane keď počet členov výboru klesne pod päť rieši priamo nejaký zákon ak áno tak ktorý?
21.12 2014 10:21
autor: neznámy
riesi ho zakon c 97/2013 kde je uvedene ze minimalny pocet clenov vyboru je 5, v zmluve moze byt uvedene ze ich mate viac, vtedy sa riadite poctom uvedenej v zmluve.

pokial vam klesne pocet osob vo vybore, mali by ste ich doplnit podla zmluvy, volbami alebo nahradnikom, v primeranej dobe.

pokial vybor nesplna pocet osob stanovenych v zakone resp. v zmluve, moze robit iba ukony veduce k doplneniu zakonneho resp. zmluvneho poctu osob vo vybore. ine ukony (uznesenia) by nemali byt platne.

o tom ci porusuje vybor zakon resp. zmluvu moze rozhodnut iba sud, v ramci spolocenstva dozorna rada. pokial mate podozrenie na porusovanie zakona treba dat podnet na sud, pokial mate podozrenie na spachanie trestneho cinu, priestupku treba dat podnet na organy cinne v trestnom konani, teda prokuratura alebo policia

zamestnanci lesneho odboru by na taketo zistenia ako statny dozor mali vykonat kontrolu v spolocenstve ex offo, a dohliadat na doplnenie potrebneho poctu osob.

a este jedna vec, najvyssim organom je zhromazdenie vlastnikov, to znamena ze zhromazdenie vlastnikov riadi vybor a nie naopak. rozhodnutia zhromazdenia su pre vybor zavazne. dozorna rada vie zvolat zhromazdenie aby sa krivdy napravili, precitajte si zakon. potom sa vysvetluje lahsie
21.12 2014 10:44
autor: neznámy
Ďakujem.
V podstate zákonu rozumiem rovnako. Ide mi skôr o to, napr. koľko trvá dohľadná doba? V našom spoločenstve je veľký problém z uznášaniaschopnosťou ( trvalo nám niekoľko zhromaždení kým sme zvolili nový výbor.)

Zaujíma ma teda čo s predsedom, stratil svoje právomoci tým že počet členov výboru klesol na štyri. Môže sa predávať drevo,nakupovať sadenice a služby ?
Chcel som sa opýtať či priamo toto rieši nejaký zákon?
30.12 2014 9:31
autor: neznámy
dohladna doba je do najblizsieho zasadnutia zhromazdenia, ktory zo zakona musi zasadat raz za rok, avsak podla mna by bolo potrebne ju zvolat co najskor, pretoze zakon stanovuje min 5 clenov vyboru, ked sa tato podmienka nesplna nie je legitimny ani vybor, je jedno ci ma nadpolovicnu vacsinu alebo nie, pri hlasovani musi mat nadpolovicnu vacsinu z 5 clenov.

predseda nestratil pravomoci, ibaze by mal konat ukony veduce k doplneniu stanoveneho poctu clenov vyboru.

ja by som povedal ze uz prijate uznesenia vyboru by sa mali plnit, avsak prijimat nove uznesenia za stavu kedy nie je splnene zakonne stanovene min pocet clenov vyboru by sa nemalo,

a za posledne, kazdy si moze vysvetlit zakon inak, dokonca ani sudcovia vam nerozhodnu rovnako, ale co je dolezite a neustale to podotykam, predseda, vybor, dozorna rada, sa riadia uzneseniami zhromazdenia, je to najvyssi organ spolocenstva,...

pokial vsak zhromazdenie rozhodne ze vsetko je v poriadku, a da vyboru, predsedovi doveru, ukrivdeny spoluvlastnici mozu podat navrh na sud.....

ja mam podiely v 5 spolocenstvach nikde to nie je rovnake, v jednom som predsedom, v druhom podpredsedom, v tretom clenom dozornej rady, a je aj spolocenstvo kde sa nestotoznujem s nazormi ostatnych, ale respektujem to, lebo tak rozhodla vacsina vlastnikov, treba vediet prijat aj nazory inych, i ked sa vam zdaju velakrat pochybne.

pokial chcete mat pokoj, aby to vsetko fungovalo podla vasich predstav odporucam predat podiel v spolocenstve, a kupit si pozemok, (les, ttp) ktoreho budete vylucnym vlastnikom, ja som si tiez kupil 11 ha lesa aj s chalupkou ktory mam vo vylucnom vlastnictve, a mozem si tak uzit to co mi v spolocenstvach dopriate nie je, pokoj na dusi....
30.12 2014 12:34
autor: neznámy
Ďakujem
30.12 2014 19:58