Lesmedium

Zástupcovia SPF vo výbore

autor: admin
Manželka je členkou pozemkového spoločenstva, v ktorom cca tretinový podiel zo spoločných nehnuteľností je v správe Slovenského pozemkového fondu (SPF). Je v súlade s platnou legislatívou, aby zástupcovia SPF boli členmi výboru a dozornej rady pozemkového spoločenstva? Ak áno, tak považujete za účelné, aby zástupcovia SPF boli členmi výboru a dozornej rady pozemkového spoločenstva? Aké sú vaše skúsenosti s účasťou zástupcov SPF v orgánoch pozemkových spoločenstiev?

sekcia: Archívne fórum, 30.5 2014 10:18
autor: neznámy
SPF nemôže byť členom výboru pozemkového spoločenstva. Do výboru môže byť podľa zákona volený len člen spoločenstva alebo zástupca právnickej osoby, ktorá je členom spoločenstva. Členom spoločenstva môže byť len vlastník. Fond nie je vlastníkom. V spoločenstve vykonáva len tie práva vlastníka, ktoré uvádza zákon.
30.5 2014 11:35
autor: neznámy
Suhlasim s Jozefom1,

ak by tam aj SPF ako vlastnik figuroval, zapisany na LV, aj tak by nemohlo byt clenom organu spolocenstva (max. clen dozornej rady, ako neclen - vid zakon)

Fond vykonáva práva člena spoločenstva, len ak zhromaždenie rozhoduje podľa § 14 ods. 4 písm. a), b), d) h) a i) zákona o pozemkových spoločenstvách.

takuto zmenu v registri pozemkovych spolocenstiev by okresny urad, pozemkovy a lesny urad nemal povolit.
30.5 2014 21:16
autor: admin
Len uvediem na pravú mieru, že admin nie je autorom otázky, len sprostredkoval jej publikovanie. Pri tejto príležitosti prosím záujemcov o zadávanie tém, aby tak robili priamo na stránke, bez sprostredkovania adminom. Ďakujem.
2.6 2014 8:57
autor: neznámy
Dlho a relatívne dobre fungujúci system vyhotovovania PSOL ( LHP) tento rok de facto končí. Okrem demontáže jediného ostávajúceho, reálne fungujúceho nástroja štátu , padá aj existencia jeho tvorcov - taxátorov. Celá profesná skupina vzdelaných, vysoko špecializovaných odborníkov s dlhoročnými skúsenosťami pôjde . Takúto zostavu, ktorej dielo nám závideli lesnícky vyspelé krajiny, už nikto v dohľadnej dobe viac nepostaví. Nebude z koho. Lebo ani z najschopnejšieho absolventa sa za rok taxátor nevychová. A veruže ani z utopistických zámerov NLC reáne vykonateľné LHP nebudú. Možno také z rýchlika. Presnejšie z lietadla.
12.7 2014 16:26