Lesmedium

Predpis č.499/2008 Z.z., Nariadenie vlády SR o podmienkach poskytovania podpory podľa programu rozvoja vidieka.

autor: Nela
Prosím vie niekto poradiť či skončila platnosť tohto zákona v roku 2013, alebo je možnosť ďalšieho poskytovania podpory aj v roku 2014, jedná sa o lesné pozemky v 5. stupni ochrany.
sekcia: Archívne fórum, 30.3 2014 11:17
autor: neznámy
Nela, neviem ti na to odpovedať. Ale ak vieš, ktorý je to zákon - aj keď pochybujem, že na to je zákon, tak sa pozri doň.
Skús sa pozrieť na stránku ministerstva www.mpsr.sk.
Mne sa dostala do rúk nasledovná informácia. Možno uvítaš aj tú.
===================
Štátna podpora do lesov
Vlastníci a obhospodarovatelia lesov môžu aj tento rok požiadať o štátnu pomoc.
Výzva Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) končí v polovici mája tohto roku. Kompletné žiadosti treba doručiť najneskôr 16. mája 2014.

Podpora je určená na zabezpečené mladé lesné porasty po kalamitách následkom prudkých vetrov v rokoch 2004 a následne rozšírením kôrovcov v rokoch 2006 až 2008, po ktorých museli lesníci robiť tzv. náhodné nútené ťažby. Obhospodarovateľ lesa, ktorý pozemky po kalamite zalesnil, môže počas ďalších siedmich rokov požiadať štát o podporu. Na konkrétnu plochu ju však môže dostať len raz.

Tento druh štátnej pomoci vítajú najmä drobní vlastníci súkromných lesov."Významne sa zjednodušili prístup k podporám, ktoré smerujú do lesného hospodárstva," povedal pre TASR predseda Únie regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska (ÚRZVNL) Milan Ovseník. Pripomenul, že postup pri získavaní podpory z Programu rozvoja vidieka, o ktorú sa mohli uchádzať predtým, bol administratívne dosť náročný.

"Postup sa značne zjednodušil a tým sa aj finančná podpora štátu stala pre majiteľov lesov dostupnejšia," vyzdvihol. Dotáciu prirovnal k priamym platbám, ktoré dostávajú na hektár pôdy majitelia poľnohospodárskych pozemkov. "Splnilo sa tak naše dlhoročné želanie, aby sme boli podporovaní rovnako, ako sú podporovaní poľnohospodári," doplnil M. Ovseník.

Vlastníci a obhospodarovatelia lesov by privítali, keby štátna podpora smerovala na obnovu lesa nielen po kalamitách tak, ako je to teraz, ale aj na plánovanú ťažbu. Podľa M. Ovseníka takýto krok by motivoval majiteľov zalesňovať pozemky, aby okamžite dokázali obnovovať lesný porast.

Ten, kto v minulosti podal žiadosť, na tú istú plochu už podporu od štátu nedostane. "Napríklad, ak niekto po kalamite zalesnil plochu v roku 2006, žiadosť o podporu podal v roku 2012, kedy dostal len 20 % oprávnených nárokov, pretože záujem bol vtedy vysoký, už teraz nemôže dostať podporu na túto plochu. Podmienkou tiež je, že na plochu nedostal peniaze ani z iných podporných programov," upozornil M. Ovseník. Stávalo sa, že subjekty v rokoch 2004 až 2006 využívali sektorový operačný program Poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka. "Na túto plochu už nemôžu dostať dotácie, ani ak v minulosti dostali len zlomok s oprávnených nákladov," pripomína.
30.3 2014 19:23
autor: neznámy
No keď som začal odpovedať, tak na číslo predpisu som už nevidel. Až potom, keď som odoslal odpoveď. Tak som nahodil www.jaspi.justice.gov.sk
a pozrel som sa na nariadenie sám. A prišiel som k záveru, že platiť platí, ale už som nepozeral v akom rozsahu.
30.3 2014 19:34
autor: neznámy
Dik Vlado. Pýtala som sa OLHáka a ten mi povedal, že to skončilo v r. 2013 a náš urbár má rozpracovaný projekt na r.2014-2019.
31.3 2014 9:58