Lesmedium

Český majiteľ a slovenský urbár

autor: Vladimír
Mám po rodičích pár hektarů lesa na Slovensku. Je to velká lesní parcela a mám v ní podíl v hektarech. Tato parcela není v žádném urbariátu. Mohu se svými podíly přistoupit k mnou zvolenému urbariátu, který působí v katastru obce? Prostě vložit své podíly do již založeného urbariátu? Snad pochopíte nač se ptám, nejsem v této problematice příliž zběhlý.
sekcia: Archívne fórum, 12.12 2013 8:53
autor: neznámy
Ak ste jediný vlastník a parcela má v registri "C" katastra nehnutelnosti druh pozemku lesný pozemok tak nie. Jedine ak by obhospodarovatelia spoločnej nehnuteľnosti - urbariát mali v stanovách alebo v zmluve o založení uvedenú aj túto možnosť , ale o tom pochybujem . S tým som sa ešte nestretol. Ak ste len podielnikom vo svojej parcele tak je to ešte komplikovanejšie , pretože Vy nemôžete ponúknuť podiely , alebo so svojimi podielmi vstúpiť do urbariátu , to je neprípustné . V prípade , že chcete svoj majetok riadne obhospodarovať je potrebné najprv zistiť druh pozemku vašej parcelyv registri "C" a od toho sa všetko odvíja
12.12 2013 9:08
autor: neznámy
Ak by bola vôľa urbáru (vlastníkov) pribrať takýto majetok pod svoje obhospodarovanie, tak právne sa to dotiahnúť dá (vrátane nového prepočtu podielov). Keď je možné urbár zlikvidovať, toto sa tiež musí dať. Len sa musí chcieť.
12.12 2013 11:28
autor: neznámy
Vladimír píše, že nie je v problematike príliš zbehlý. A z toho dôvodu možno ani nemusí ísť o urbár, ale možno aj o spoločenstvo so spoločne obhospodarovanými nehnuteľnosťami. A potom by to mohlo byť jednoduchšie.
==========================
Musí si uvedomiť, že k by mu aj urbariát odklepol súhlas a o dva roky by si povedal, to sú lumpi idem preč, boli by s tým problémy. Dokonca aj s prípadným predajom vzniknutého podielu. Okolo spôsobu predkupného práva sa stále špekuluje. Možno by bolo vhodnejšie lesy prenajať. Ale je to tiež o tom, že vyrúbu lesy a po 10 rokoch môže nájomník s prenajímateľom rozviazať zmluvu a prenajímateľ bude v konečnom dôsledku škodný.
Ak by malo padnúť rozhodnutie predať, tak radšej teraz a nie až po vstupe do nejakého spoločenstva.
12.12 2013 12:01
autor: neznámy
Děkuji za podnětné připomínky. Pečlivě si Vaše názory studuji.
12.12 2013 14:58
autor: neznámy
Diskuze není uzavřena.
12.12 2013 19:13
autor: alaveso
v prvom rade zistiť o aký druh pozemku ide v registri "C" a potom v akom stave pozemok v skutočnosti je a podľa toho najjednoduchšie je prenájom a nájom dohodnúť podľa stavu pozemku čo sa s ním dá v skutočnosti z neho dosiahnuť.... vec dohody. a pokoj.o pozemok sa nepríde a len počítať každá rok výhodné nájomné.
12.12 2013 23:02
autor: neznámy
Díval jsem se do Káporu.sk a tato lesní parcela o které se tady bavíme je v registru E. Je pravdou, že zrovna v oblasti probíhají pozemkové úpravy. To jen tak na doplněnou.
13.12 2013 9:02
autor: alaveso
To je v pohode, že vlastníctvo je evidované na parcele registra "E". To je jedna stránka veci kto parcelu vlastní, ale na akom druhu pozemku sa nachádza je záväzným druhom pozemku parcela registra "C" a to je potrebné zistiť, v akej parcele registra "C" sa vaša parcela registra "E" nachádza. Potrebná je k tomu grafika parciel registra "E" a "C" a potom už postupovať tak ako som vyššie uviedol. To je môj názor.
13.12 2013 13:13
autor: neznámy
No ale ta parcela, jak tak hledím, není v registru C... Je to možné?
13.12 2013 13:52
autor: neznámy
Alaveso, to by chcelo nejaký príklad. Nájdi na kataster portáli nejakú lewnú parcelu, čo je v registri E a potom sa ju pokús lokalizovať v registri C. A podaj výklad. Budeme múdrejší.
13.12 2013 15:32
autor: alaveso
Skúsim niečo dnes večer pohľadať...
13.12 2013 17:59
autor: neznámy
Ano, vidím nesoulad v bonitě parcely. Ačkoliv se jedná o les smrkový cca. 70 letý, je označen jako travnatý porost. Proč to tak je?
13.12 2013 18:10
autor: alaveso
Zdravím, je s tým problém, pretože tu nejde vkladať obrázky a bez obrázkov to je ťažko komentovať.... Lepšie mail adresa a nie je problém poslať správu s komentom...
13.12 2013 20:57
autor: neznámy
Má mailová adresa obligos@seznam.cz
15.12 2013 15:46
autor: neznámy
Na Vladimírovu tému a Alavesove reakcie nadväzujem témou Bludisko v katastri (C a E registre)
16.12 2013 10:24
autor: alaveso
Večer pošlem príspevok na mail a sem ho hodím, ale bez príloh.
16.12 2013 12:10
autor: alaveso
Skúsim celkom po lopate. Slovensku je to dosť zložité kedy treba zistiť vlastníctvo a potom ked to viem tak vlastne na akom pozemku (druh pozemku) sa v skutočnosti ten môj pozemok nachádza. Posielam príklad vytiahnutý tam kde mi prst ukázal, ale je to vhodný príklad kde vlastnícka parcela registra "E" sa nachádza na dvoch rôznych parcelách registra "C". K tomu ešte podklad ortofotomapy (fotky) na ktorej je les, resp. stromy rastúce mimo les.
Takže takto: katastrálne územie Blatnica, parcela registra "E" č. 1066/13, ktorej vlastníkom sú určité osoby "napr. moja parcela" v nejakom podiele a druh pozemku je "orná pôda". Táto parcela sa nachádza na parcelách registra "C" č. 869, druh pozemku lesný pozemok a č. 872/4, druh pozemku trvalý trávnatý porast. Z uvedeného je jasné, že "moja" parcela registra "E" sa nachádza na dvoch rôznych parcelách registra "C" s rôznym druhom pozemku. Takže na časti parcely registra "C" je na mojej parcele druh pozemku lesný pozemok a na druhej časti parcely registra "C" druh pozemku trvalý trávnatý porast, hoci podľa skutočnosti na oboch častiach parcely sú napr. ako v tomto prípade stromy.
So zákona o katastri sa režim na pozemku riadi podľa druhu pozemku parciel registra "C". Z toho vyplýva že na časti mojej parcely je druh pozemku "lesný pozemok" na ktorý sa vzťahuje zákon o lesoch 326/2005 (výrub stromov, zalesňovacie povinnosti a pod), bližšie vysvetlenie Okresný úrad, pozemkový a lesný odbor a na druhej časti je druh "pozemku trvalý trávnatý porast" na ktorý sa vzťahuje zákon o poľnohospodárskej pôde 220/2004 a výrub stromov a pod. na takýchto pozemkoch zákon 543/2002 a vyhlášky 24/2003, bližšie vysvetlenie obecný úrad alebo okresný úrad, odbor životného prostredia.
16.12 2013 21:29
autor: neznámy
vladimir
chcel by som reagovat na vas problem ohladom lesnych pozemkov, mozno ak viem tak aj poradit.
pisali ste ze mate podiel na lesnych pozemkoch, predpokladam teda ze existuju aj dalsi podielnici. v pripade ze chcete vstupit do spolocestva len so svojimi podielmi nie je mozne, musi za to hlasovat vacsina podielov nehnutelnosti, a tym padom by ste vstupili so spolocenstva s celou vymerou nehnutelnosti,
ak by ste chceli predat, mali by ste ponuknut ostatnym podielnikom, pretoze maju predkupne pravo
ak su pozemky vedene na LV parcela registra E ako Travnaty porast, je to zapis z pozemno kniznej vlozky - skutocny stav je evidovany na parc. reg. C, v tomto pripade asi Les, cize vlastnite les, ktory bol v minulosti lukou alebo pasienkom
3.1 2014 13:57
autor: neznámy
vedel by som vam pomoct mozeme sa osobne stretnut
19.1 2014 12:11