Lesmedium

autor: neznámy
Keď bude 28.2.2014 zrušené spoločenstvo, kto sa bude ďalej starať o les?
sekcia: Archívne fórum, 9.12 2013 11:34
autor: neznámy
Vlastník (podielnici)
9.12 2013 12:24
autor: neznámy
Údajne, už je na stole novela, kde sa termín presúva o pol roka. Ale neviem presne na koho stole sa teraz nachádza.
===================================================
Ak by som sa na to pozeral cez čierne okuliare, (dúfam, že to nebude považované za poplašnú správu,) tak sa o lesy bude starať anarchia. Teraz sa dá povedať, že sa navzájom vlastníci rešpektujú, lebo "sejú a žnú" spoločne. Hranica pozemkov, preto nie je pre nich až taká dôležitá. Aj keď otcovia hovoria svojim deťom toto a toto je naša hora. Avšak hranice pozemkov, ktoré kedysi boli už nie sú. A tak sa bude chodiť do hory hranica, nehranica. Aj keď možno v dobrej vôli, bude sa kradnúť.
Neverím, že by sa všetci členovia spoločenstva rozhodli pre vymeriavanie pozemkov na svoje náklady.
(A právnici si budú mastiť vrecká)
Odborný lesný hospodár určite bude musieť byť aj naďalej.
Ako sa bude riešiť vzťah lesného hospodára a vlastníka ťažko povedať.
Nejaký bude musieť byť, akurát, že si ho už nebude môcť vyberať vlastník, lebo jeden by chcel Miša, druhý Joža a nemohli by byť obidvaja, lebo výmera vlastníkov by bola pre jedného lesného hospodára malá.
===========
Pštrosia politika. Vlastníci miesto toho, aby sa dali dokopy a bojovali za lepšiu novelu zákona o pozemkových spoločenstvách radšej strčia hlavu do piesku, alebo ešte horšie, poniektorí možno aj rátajú s anarchiou. Však, kde je anarchia, tam ten, čo má širšie a silnejšie lakte, víťazí.

9.12 2013 12:52
autor: neznámy
Vlado, netreba hneď strašiť anarchiou.Právnych možností ,ako ďalej je predsa dosť.Keď spoločenstvo zanikne, nech si založia nové,alebo zvolia inú formu na podnikanie:družstvo,sro,as atď...,alebo keď sa nevedia dohodnúť ani tak,nech to predajú príp. dajú do prenájmu.Možností je neúrekom.
9.12 2013 13:06
autor: neznámy
Roman,
ak by sa mal zakladať iný podnikateľský subjekt, tak potom nevidím dôvod, prečo by sa malo spoločenstvo likvidovať. Však ak spoločenstvo vyvoláva nevraživosť tak preto, že sa mu vnucuje podnikateľský štatút, aj keď mnohé nevznikni kvôli podnikaniu ale spoločnému obhospodarovaniu.

Ale pravdu máš, zostáva predaj, nájom.
Avšak ani nájom ani vôbec už predaj bez geometrického plánu sa akosi nebude dať realizlovať.
9.12 2013 13:25
autor: neznámy
Zdravim vas, chcem sa spytať či je potrebne pretransformovať aj združenie vlastnikov lesa podľa občianského zákonnika na spoločenstvo podľa zak. č. 97/2013
29.12 2013 21:04