Lesmedium

Práca za nič

autor: Jozef
Chcem sa opýtať dodaváteľov lesníckych činností, ktorý aj reálne zamestnávajú ľudí a majú vysúťažené práce v roku 2012 aj na rok 2013, či im objednávatelia ako sú Lesy SR,š.p prípadne Vojenské lesy,š.p navýšili ceny za práce, z dvôvodu legislatývnych zmien v SR- ako sú zakonník práce, zákon o starobnom a dôchodkovom poistení,zákon o zdravotnom poistení, zákon o dani z príjmov .

Veď v roku 2013 nie je možné za ceny z roku 2012 zákonne podnikať. Tu sa legálne podporuje čierna práca. Lebo ináč nie je dodávateľ schopný za svojích zamestnancov platiť všetky poplatky, ktoré je potrebné za zamestnancov uhrádzať. Tý rómsky spoluobčania s ktorých si jeden vybaví živnosť a ďalší 15 zaňho pracujú na čierno nás oberajú o možnosť riadne podnikať a živiť svoje rodiny. A každý v štátnych podnikoch je spokojný lebo oni sú krytý tým jedným,ktorý má živnosť. Pýtam sa :nie je to podnet na Inšpekciu práce.

sekcia: Archívne fórum, 15.3 2013 13:27
autor: neznámy
Podnet na inšpekciu práce to určite je, ale problém je niekde inde. Na Slovensku by vzhľadom na množstvo špekulantov mali byť jasne definované podmienky vyhotovovania prác živnostníkmi. Mám na mysli, že pri zadávaní práce by mala určená jasná norma, to znamená za koľko normohodín pri akom počte pracovníkov a pracovných prostriedkov sa vyhotoví určitý objem prác. Ak živnostník za kalendárny mesiac faktúruje objem vykonaných prác v rozsahu 500 normohodín podľa zadaných noriem, je nad slnko jasné, že objem prác nemohol vykonať za kalendárny mesiac sám, a že niekoho zamestnal na čierno, pretože dajme tomu že priemerný kalendárny mesiac má 30 dní krát 24 hodín, je 720 hodín, keďže človek nie je stroj a potrebuje denný spánok cca 8 hodín čo je za 30 dní 240 hodín. 720 hodín mínus 240 hodín je 480 normohodín, takže už nám niekde zachádza 20 normohodín. Ja osobne som ešte nepočul o človeku, ktorý by dokázal robiť 16 hodín denne v kuse 30 dní, vonkoncom nie je v takom odvetví ako je lesníctvo, ale na Slovensku sa dá asi všetko, a asi tu máme neskutočne oceľových živnostníkov. Samozrejme tu môže niekto argumentovať že norma sa dá prekročiť a že to nie je smerodajné, no ja osobne som presvedčený, že v dnešnej dobe sa stanovené normy len veľmi ťažko dajú prekročiť, a ak áno, tak určite nie o sto percent. Keby sa toto kontrolovalo tak by inšpekcia práce zistila, že mnohí živnostníci v tých lesoch ťahajú nonstop 24hodín, čo je samozrejme nereálne.
17.3 2013 20:12
autor: neznámy
Konečne zaujímava téma. Len mám taký pocit, že tieto diskusie aj tak nič nevyriešia. V podstate vrchnosti tento stav vyhovuje, a machrom, ktorí dokážu žiť, aj keď idú každý mesiac do mínusu to vyhovuje tiež. Keď rátam ako rátam,tak pri tých cenách to inak nejde. 1+1=2! Ku skúškam pilčíckym, či LKT, UKT, by mali priradiť aj skúšku z jednoduchých počtov. Ale čo to píšem, keď asi väčšina "drevorubačov" také niečo u nás nepotrebuje a nemá. Inšpekcia práce nám skontroluje naše pilčícke, traktoristické oprávnenie,BOZP,zdravotné potvrdenie, aj živnostenský. Ale myslím, že má do toho čo povedať aj životné prostredie. Ak predpokladám, že každý drevorubač používa ekologicky odbúrateľný olej a pod. Tak sa mi ten mesačný minusový príjem ešte viac mínusuje. Tie stroje čo tu robia nemajú s ekologickým prístupom nič spoločné. Otázka je : Dokedy sa bude uprednostňovať kvantita pred kvalitou? Ak niečo robím kvalitne chcem za to aj náležitu odmenu. A ako tu predomnou lesník písal o normohodinách, tak si ja veľmi dobre pamätám,aké sme mali normy,keď nás ešte štátne lesy zamestnávali, s takými výkonmi by sme dnes ani na suchú kôrku nezarobili. A keď som už písal o tej kvantite a kvalite. Dá sa podľa predpisov a zákonov robiť toooľko práce, aby sme zarobili a žili tak, ako sa na robotníkov z rizikového pracoviska patrí? Veď je predsa definované,koľko dlho a ako často sa môže s pílou robiť. Aj to je v otázkach na pilčíckych testoch. Kedy sa konečne začne hladieť aj na robotníka? Ešte jeden minidotaz. Je pravda,že ceny sú také za aké robíme my a naši kolegovia. Tak je to nakoniec asi celé na nás ako sa budeme mať. VŠETCI ZA JEDNÉHO, JEDEN ZA VŠETKÝCH!!! V JEDNOTE JE SILA!!! Lesu zdar...
18.3 2013 6:47
autor: neznámy
http://www.LesnickeNoviny.sk
18.3 2013 14:46
autor: neznámy
Pracovat v lese bolo pre mna zivobytie a radost.Skoda ze sa tie ceny tak pokazili.Pracoval som ako pilcik a minuly rok som sa musel toho vzdat a najst druhe zamestnanie. Nedalo sa to utiahnut naklady stupali ceny klesali a rodinu uzivit a zopar podnikatelov ktory slubovali a peniaze nedavali.Skoda ze je nas tak malo ktory by sa postavili jeden za druheho a drzali spolocne ale pravda je taka ze vzdy sa najde cierna ovca v rodine.
20.3 2013 21:04
autor: neznámy
Priklanam sa k jancimu.Nakolko je mi praca v lese srdcu blizka,prichodi mi ju povesit na klinec.To uz sa pracou neda nazvat.To je uz len vysoko lukrativne hobby,ktore si zial nemozem dovolit.Ticho zavidim tym,ktori si to mozu dovolit.Prajem vsetko najlepsie.
20.3 2013 21:10
autor: neznámy
Tym panom by trebalo dat rubat sekerkou a drevo tahat na chrbte a podme do kopcou a na tych panov poriadne dlhy bic a pohanat ich. A ich odmenou za pracu by bol kusok chleba o trochu vody aby vedeli za co musia pracovat chlapi pri tych ich slavnych cenach.
Ako mozeme viest nasu mladsiu generaciu a naucit ich mat vztach ku lesu ked vy robite naopak.
20.3 2013 21:37
autor: neznámy
Chlapi súhlasím s vami, ale treba niečo proti tomu už začať aj robiť. Veď za tie ceny sa nedá žiť a to nie ešte kúpiť nove stroje alebo kone. TREBA SA NADTYM ZAMYSLIEŤ!!!!! Lesu zdar.
4.4 2013 18:12