Lesmedium

Novy vlastnik v pozemkovom spolocenstve

autor: radovan
Dobry den,

chcel by som Vas poprosit o pomoc. Zaciatkom roku 2011 som sa stal spolumajtelom VL s vymerou 40 hejtarov, som 57% vlastnikom a zvysok vlastni asi 100 ludi. Kupil som to v exekucii od byvaleho druzstva. Spolumajtelia dostali moznost odkupit tento podiel, ale nikto nemal zaujem, tak som to kupil ja. Mam aj rozhodnutie od krajskeho sudu, ktory si vyziadal ukoncenie restitucie, zaslanie predkupneho prava a vsetky potrebne veci...

Moj problem je, ze ma nechcu medzi seba prijat, aj ked zakon 181/1995. pisal som im ze podla paragrafu 8 tochto zakona sa prevodom na katastry stavam hned aj clenom spolocenstva. Oni ma vobec nechcu medzi spolocnikov.

Predseda mi raz povie tak , raz tak. Ked to chcem od neho pisomne, povie ze mi nic take neda, ze nek mu predlozim LV, mapy, kupnu zmluvu a v skutocnosti ukazem co je moje...

V LV je napisane, ze je to spolocna nehnutelnost, predseda povedal, ze je v ich spolocenstve ale ze na nej nehospodaria.

a ze z tochto dvovodu nedostanem ziadne dividendy.

Uz dva roky mi nezaslali ziadnu pozvanku na valnu hromadu, aj ked tym co byvaju mimo obce ju maju zasielat pisomne...

poradte mi ako mam postupovat, na koho sa mam obratit.

Dokaze mi lesny urad vo veci pomoct?

Vsetko riadi predseda a vsetci robia to co on chce... dozorna rada aj ludia su tak otupeny ze urobia vsetko co on povie...

v roku 2011 bola valna hromada, bolo tam 51,5% clenov, pravdepodobne nepocitali moj podiel inak myslim, ze by bolo zhromazdenie neuznasania schopne...

Dakujem R.

sekcia: Archívne fórum, 6.11 2012 9:00
autor: Vlado G
Stal si sa spolumajiteľom Vojenských lesov? No to hádam nie.
Ale to je vedľajšie.
V prvom rade by som sa išiel informovať na obvodný lesný úrad, prípadne pozemkový úrad, či parcely na ktorých máš podiel skutočne patria do spoločnej nehnuteľnosti.
Ak ozaj patria, tak je to vážna vec. V prípade, že by spoločenstvo sa prípadne zadĺžilo, tak tebe hrozí nebezpečenstvo, že by si musel uhradiť dlh vo výške 51 percent (teda svojho podielu). Lebo ako si správne postrehol, vlastníctvom automaticky nadobúdaš členstvo a tým aj záväzky a povinnosti člena.
40 hektárov by možno bolo dosť na to, aby si aj sám hospodáril. A na to ti môže dať odpoveď obovodný lesný úrad (ak už tam budeš) , lebo on vyhotovuje hospodárske plány. Teraz sa volajú inakšie. A hospodárske plány robí pre hospodárske celky. Ak by teda vyčlenili tvojich 40 ha ako samostaný celok, mohol by si ho obhospodarovať sám. Istá komplikácia je však v tom, že lesné pozemky sa pri navracaní užívateľských práv v teréne nevymeriavali a táto ťarcha by asi zostala na teba.
Ja by som asi napísal list spoločenstvu s tým, že je v hre súdna žaloba, ak
budú popierať tvoje práva člena. A naznačil by som aj to, že nie je vylúčená ani následná žaloba voči výboru spoločenstva.
6.11 2012 11:05
autor: radovan
nie, je to normalny urbar,
ja som im pysal ze podla toho zakona som clenom... oni to nechcu akceptovat. ma lesny urad niake pravomoci na kontrolu spolocenstva, ci moja jedina sanca je obratit sa na sud ktory bude konat niekolko rokov? oni chcu nek predlozip doklady, ked som chcel predlozit doklady tak sa nechcu so mnou stretnut...
toto je pre mna dost zla situacia...

mam narok aj na dividendy? od obdobia kedy som podiel nadobudol?
6.11 2012 11:22
autor: radovan
Este jedna otazocka, registracia je na lesnom urade.
Ale zapisnice z valnej hromady a uctovne zavierky nemusia zasielat do zbierky obchodneho registra... kde sa dokazem dostat ku uctovnym zavierkam?

Dakujem
8.11 2012 13:54
autor: radovan
a k valnym hromadam?
8.11 2012 13:54
autor: Vlado G
Radovan.
Nerozumiem, čo myslíš pod výrazom normálny urbár. Nie mi je to dostatočne zrozumiteľné preto, lebo po roku 1989 sa spoločenstvá obnovovali buď podľa zákona a o združovaní, alebo podľa občianského zákonníka. Patrične sa zaregistrovali a potom si u pozemkového úradu uplatňovali nárok na obnovenie vlastníckych práv. Pozemkový úrad by mal mať preto v evidencii, ktoré pozemky boli urbáru vydané.
Doteraz platný zákon 181/1995 Z.z. síce uzákonil, že všetky dovtedajšie združenia sa musia pretransformovať podľa zákona 181, ale niektoré sa na to vykašľali a zostali zaregistrované ako boli.
Preto tá otázka, čo rozumieš pod pojmom normálny urbár.
Je to lesné pozemkové pozemkové spoločenstvo - urbár (teda podľa 181)
alebo podľa bohvie čoho.

Ako vidím, nikto sa nemá k tomu, aby ti fundovane odpovedal. Odporúčam ti preto, aby si skočil na stránku Ministerstva pôdohospodárstva. www.mpsr.sk.
A buď tam skús nadhodiť otázku do fóra, alebo priamo ministrovi.
Ďalšia možnosť, napíš priamo mail pre niekoho na ministerstve. Možno na právne oddelenie. Ale mal by si byť konkrétnejší. Minimálne v tom zmysle, že napíšeš, ktoré parcely vlastníš (v akom podiele) a kto ich užíva.
Presný názov ako sa spoločenstvo volá. A k tomu by si mal mať pripravené
vyjadrenie pozemkového úradu, ktoré by potvrďovalo, že to a to spoločenstvo obhospodaruje tie a tie pozemky.
Ale to vyjadrenie by som im neposielal (neprikladal do majlu hneď), len ak
by ťa vyzvali.

Pokiaľ ide o nárok na podiely (vlastne dividendy, ale to nie je pojem zákona 181), máš nárok aj za rok 2011. Keby si hlásil neskoršie povedzme v roku 2016 tak najviac za 3 roky dozadu. A do tých čias by tvoj podiel mal spravovať Slovenský pozemkový fond. Vidíš, skoč sa spýtať aj na pozemkový fond (najbližšie v krajskom meste) , či ťa zastupujú v urbáre ako neznámeho vlastníka? Ak áno, tak potom aj mohlo byť valné zhromaždenie uznášania schopné.
Myslím si, že k účtovným závierkam sa môžeš dostať len v spoločenstve.
Na lesný úrad sa nepredkladajú a daňový úrad nie je kompetentný k tomu, aby ti ich predkladal.
8.11 2012 20:41
autor: radovan
Je to pozemkove spol. s pravnou subjektivitou...

tento tyzden idem na lesny urad, a teda ked pises, ze na pozemkovom urade by to mali mat v evidencii tak skocim aj tam.

ako neznami vlastnik by som nemal byt, lebo na LV mam svoju riadnu adresu a vsetky particne veci...

v stredu chcem ist na urady, tak budem mudrejsi a dam vediet :-)

zatial dakujem Rado
12.11 2012 8:29
autor: Jozef1
Pokiaľ ste sa stali vlastníkom podielov zo spoločnej nehnuteľnosti, ktorú podľa zmluvy o založení spravuje pozemkové spoločenstvo ste zo zákona členom tohto spoločenstva. Túto skutočnosť je potrebné spoločenstvu preukázať z dôvodu aby vás zapísalo do zoznamu členov. Zákon túto vec rieši ako povinnosť nového vlastníka pristúpiť k zmluve o založení a to do dvoch mesiacov od nadobudnutia tohto vlastníctva ( § 15 ods. 3 z.č. 181/1995 Z.z. ) Prakticky sa toto "prístupenie" realizuje tak, že nový vlastník spoločenstvu oznámi ( najlepšie ak písomne a doporučene ), že sa stal jeho členom a predloží spoločenstvu doklad o nadobudnutí príslušného vlastníckeho podielu. V prípade ak sú od tohto termínu porušované práva člena spoločenstva ustanovené v zákone o poz. spol. môže sa člen spoločenstva vo veci obrátiť na súd.
13.11 2012 10:08
autor: Vlado G
Jozef, máš pravdu.
Ale v Radovom prípade ide o to, že spoločenstvo spochybňuje, že obhospodaruje jeho pozemky, respektíve, že sú súšasťou spoločnej nehnuteľnosti. A preto musí mať Rado nejaký doklad o tom, že jeho pozemky patria medzi spoločnú nehnuteľnosť, respektíve, že spoločenstvu boli na ne prinavrátené vlastnícke práva. Nie všade listy vlastníctva obsahujú aj takúto informáciu a preto si myslím, že je nevyhnutné, aby sa Rado obrátil na príslušný úrad a dostal na papieri, či jeho pozemky sú alebo nie sú súčasťou spoločnej nehnuteľnosti. A ak by tento doklad dostal, asi by to stačilo na to, aby sa vyhol súdnym prieťahom.
13.11 2012 11:13
autor: radovan
zajtra to je streda inem vsetko obehat, budem teda vediet informacie z lesneho uradu a idem aj na kataster.

dalej idem za znamim co je v tom spolocenstve a idem poslat v jeho mene ziadost nek mu daju zapisi z valnych hromad a prezencnu listinu.

volal som s predsedom dozornej rady a ten nakazal predsedovy poz. spolocenstva nek mi odpise na moj list ci som v clenstve, predseda spolocenstva ked som s nim volal, povedal ze mi neodpise.
Dalej predseda dozornej rady mi povedal ze moj predchodca nikdy nebol na valnom zhromazdeni, a tym padom nemohol vstupit do pozemkoveho spolocenstva.

este jedno zistenie: na zapise z valneh hromady sa pise predmet podnikania, je tam napisane ze podnikaju na .... 5 LV a niektorych pozemnokniznych vlozkach... moj LV tam vobec nieje spomenuty.

Uvidim co zajtra zistim a moje poznania napisem.
Dufam ze mi daju na lesnom urade niake potvrdenie a to pojdem rovno ukazat predsedvi nek ma nenatahuje :-)

Drzde mi palce :-)

Dakujem
13.11 2012 11:49
autor: Jozef1
Zistiť, ku ktorým pozemkom sa pozemkové spoločenstvo vzťahuje je niekedy skutočne problém. Z právneho hľadiska je potrebné vychádzať zo zmluvy o založení pozemkového spoločenstva. Z tejto zmluvy by malo byť zrejmé ktorých nehnuteľností sa týka. Zmluvu o založení buď poskytne na nahliadnutie spoločenstvo alebo lesný úrad. Členom spoločenstva je vlastník spoločnej nehnuteľnosti uvedenej v zmluve a to bez ohľadu na to, či na nej spoločenstvo reálne hospodári alebo nie, či bola alebo nebola odovzdaná. Ak to zmluva o založení spoločenstva neupravuje inak, má každý člen spoločenstva právo na alikvotny podiel z výnosov spoločenstva ( § 13 ods. 4 ).
Údaj o tom, či predmetná nehnuteľnosť je spoločnou nehnuteľnosťou by mal byť uvádzaný na LV. Ak túto charakteristiku LV neobsahuje je potrebné sa obrátiť s požiadavkou na príslušnú správu katastra. Potvrdenie o tom, či daná nehnuteľnosť je začlenená v pozemkovom spoločenstve nevydáva žiaden úrad.
13.11 2012 12:10
autor: radovan
Takze som to vcera vsetko poobehaval.

Na LV je napisane, ze to je spolocna nehnutelnost.

zaciatkom roku 2006 bolo na LV majtelom iba druzstvo, co myslim ze podla zakona 181 vlastnik s podielom 1/1 nemoze byt clenom pozemkoveho spolocenstva.
v obdobi februara 2006 do 2.5.2006 sa ta LV zacali pridavat restituenti co skoncilo pomerom ze oni mali 42,3% a druzstvu zostalo 57,8%

Podla rozhodnutia lesneho uradu spolocenstvo ma v sprave aj moj LV, lenze je tam trosku nesulad. Valne zhromazdenie sa konalo 7.5.2006 takze iba 5 dni po pravoplatnosti restitucie, tak mam dojem ze to iba narychlo pridali do spolocenstva. na prvom valnom zhromazdeni schvalili vstup do spolocenstva cca 15 LV co cini 400 hektarov.
ja vidim jeden problem... podla mna pri vstupe do spolocenstva sa musi brat kazdy LV zvlast, napriklad pre moj LV bolo podla prezencnej listini na VZ maximalne 35% ludi z tochto LV a tolko ludi predsa nemoze rozhodnut o vstupe celeho LV. predstavenstvo to urobilo tak, ze vstup mojho LV do spolocenstva odhlasovali prakticky ludia ktory boli na VZ z inych LV co boli pritomny

Bolo mi povedane, ze toto je trosku rozpore so zakonom, kedze v rozhodnuti je napisane ze to obhospodaruju, lenze v skutocnosti nemali pravo zaradit tento LV do svojho poz. spolocenstva kedze tam bolo pritomnych maximalne 35% vlastnikov tochto LV.
Zevraj si mam zalozit pozemkove spolocnstvo a oznamit to tomu povodnemu a cakat co urobia. lebo ze ak sa zacnu sudit, tak zapis mojho LV do ich spolocenstva bol podla zakona nespravny, za co zodpoveda predstavenstvo a nie lesny urad, lebo lesny urad spolocenstva len registruje
15.11 2012 10:00
autor: radovan
bol som aj s predsedom a moje zaveri som mu povedal... stale odbocoval od temi ale nakoniec povedal, ze to je chyba lesneho uradu, ze to zle zapisal... lenze predseda mi stale vyhybavo odpoveda, idem napisat oficialne list cez pravnika a uvidim...

aky mate na toto nazor co som napisal vyssie? uvazujem ze zalozim druhe spolocenstvo, ale tam musim mat minimalne 50% z vlastnikov pritomnych na VZ a zalozenie, alebo vstup do spolocenstva musi odsuhlasit 66% a teraz neviem ze ci z vsetkych vlastnikov LV alebo z vsetkych vlastnikov pritomnych na VZ
15.11 2012 10:04
autor: Jozef1
Trocha sa to komplikuje ale nevadí. V prvom rade je potrebné si objasniť, že pozemkové spoločenstvo sa zakladá ku spoločnej nedeliteľnej nehnuteľnosti a o jeho založení rozhodujú jej vlastníci dvojtretinovou väčšinou zo všetkých hlasov. Spoločnou nedeliteľnou nehnuteľnosťou sa pri tom rozumejú pozemky, ktoré v minulosti tvorili majetkovú podstatu bývalých urbárov, či im podobných útvarov. Tieto pozemky ( táto spoločná nehnuteľnosť ) môžu byť v súčasnosti vedené aj na viacerých listoch vlastníctva. V zmysle zákona o poz. spol. sa však posudzujú ako spoločná vec.Z uvedeného dôvodu na zaradenie "časti" spoločnej nedeliteľnej nehnuteľnosti do pozemkového spoločenstva nie je potrebný väčšinový súhlas podľa jednotlivých listov vlastníctva ale súhlas vlastníkov vlastniacich aspoň 2/3 celej spoločnej nehnuteľnosti.
15.11 2012 12:38
autor: radovan
tento LV bol kedysi PKV a mal ju urbar, postupne z toho odysli dve parceli ktore boli lesi a zvysok zostal na PKV, potom polnohospodarska poda zmenila vlastnictvo na JRD a nebola v clenstve v urbare a nasledne nato do polnohospodarskeho druzstva... kde v roku 2006 sa restitucne rozdelila ze 57% druzstvo a zvysok majtelia...
teraz tam je 40 hektarov a teda o mojom majetku rozhoduju ludia co tam ani nevlastnia nadpolovicku vedsinu?
ostatne LV maju rovnaku majetkovu podstatu, tento je iny a mne povedali ze su odlisne, preto to nemozno brat ako jednu nehnutelnost.
ci? pletie sa to teda uz az moc
15.11 2012 13:28
autor: radovan
a na lesnom urade mi povedali, ze nemam brat do uvahy ci tam je napisane ci je spolocna, alebo nie, ze na slovensku je to dopletene a neda sa z toho vychadzat
15.11 2012 13:39
autor: radovan
este jedna vec, ked to prechadzalo z PKV na LV tak v roku 2006 tam este nebolo napisane ze spolocna nehnutelnost objavilo sa to az po restitucii v pocas roka 2006
15.11 2012 13:43
autor: Vlado G
Rado,
trochu si to ujasnime.
Pýtaš si radu na lesnom portále. Z toho som usudzoval, že ti ide o lesné pozemkové spoločenstvo - urbariát. Preto som ťa aj posielal na obvodný lesný úrad. A preto som sa aj zmieňoval v jednom z prvých príspevkov o lesnom hospodárskom pláne.
Nič sa neje také horúce ako sa navarí. To sa týka ďalšej časti. Možno som
niečo nesprávne pochopil a preto to ber tak, že sa môžem aj mýliť.

A teraz ku konštatovaniu, že v roku 2006 po reštitúcii 57 % zostalo v družstve
a zvyšok prešiel na vlastníkov. Nie mi je jasné, prečo pozemkové spoločenstvo, ako nástupca urbariátu si nežiadalo v reštitučnom konaní vydať všetky pozemky, ale len niektoré. Prečo nechalo družstvu 57 % pozemkov.
Otázne tiež zostáva, prečo zostal Slovenský pozemkový fond nečinný?
Ak sa aj spoločenstvo na tie pozemky vykašľalo, určite jestvujú aj neznámi vlastníci. Nielen na pozemky spoločenstva, ale aj tie, čo zostali v družstve.
A Slovenský pozemkový fond mal aj tieto spravovať, t.j. dať ich do nájmu.
Hneď na začiatku píšeš, že si kúpil pozemky od družstva. Družstvo sa nestalo členom novozaloženého spoločenstva. Hovoríš, že po reštitúcii si vzalo iba tých 43 %. Ak je to skutočne pravda, teda že obvodný pozemkový úrad pri reštitúcii ozaj nariadil len vydanie tých 43 %, tak tvoje pozemky nie sú súčasťou pozemkového spoločenstva. To však neznamená, že by na nich aj (bezprávnene) nehospodárili. Ale to na rozdiel od lesných pozemkov sa ďá ľahko zistiť, lebo poľnoshodárska pôda sa vracala s vymeriavaním v teréne.
Tak mi to vychádza, že máš 100 spoluvlastníkov, či už známych, alebo neznámych. A môže sa ti stať, že v budúcnosti práve títo otravovať teba, že hospodáriš na ich pôde. Záleži pravda na obsahu kúpnej zmluvy.
Ak sa ti tento stav nepáči, máš tú smolu, že nemôžeš požadovať ani zrušenie kúpnej zmluvy, keďže predávajúce družstvo už zaniklo.
A tá poznámka o spoločnej nehnuteľnosti v liste vlastníctva. Kataster je asi
očkovaný na nesprehľadňovanie a poznámka môže byť chybná. Ale aj tak by bolo dobré, ak by sa ti podarilo zistiť, ako sa tam dostala. Či to bolo na základe nejakého dokladu, alebo len vlastná iniciatíva katastra.
15.11 2012 18:30
autor: radovan
dakujem , na tom lesnom urade som zistil vela veci, to mi pomohlo... pozemky su TTP a momentalne su zarastene takymi 40-50 rocnymi stromami a z toho jeden pozemok je zarasteny takymi 60-70 rocnymi.

restitucia bola riadne ukoncana, takze neviem preco zostalo druzstvu 57%

spoluvlastnikov mam cez 100 :-)

potreboval som hlavne zistit, ci teda tento moj LV je v tom KUPS alebo nie ( aby som mohol dalej konat... uvazujem o zalozeni spolocenstva a obhospodarovani tychto pozemkov ) lebo podla mna nemoze 43% vlastnikov ( ak by tam bolo vsetkych 130 vlastnikov z coho je 25 mrtvich ) rozhodovat o celom LV

ak teda niesom v poz. spolocenstve, tak to vysvetluje preco mi neposlali pozvanku na VZ preco neposlali ziadne dividendy a preto nemaju ochotu so mnou komunikovat... lebo vedia ze ked sa zacnem do toho vrtat... tak pridu o biznis
18.11 2012 20:23
autor: neznámy
Zdravim vas mam taku otazku zdedil som lesy a neviem kto to spravuje kde sa mam obratit na koho alebo na aky urad dakujem.
1.7 2013 16:23
autor: neznámy
V r. 2013 som sa ešte nepoznal toto fórum, náhodou som až teraz našiel Radovanovu otázku a veľmi ma zaujala. Ak by to bolo možné, ozval by sa niekto ? Rád by som vedel ako to dopadlo mám s podobnými problémami skúsenosti.
16.2 2015 22:29